Hyppää sisältöön

Ammattiliikkujallakin voi olla korkea kolesteroli. Katso Laura Enrothin vinkit kolesterolin hallintaan!

Liikunta-alan ammattilainen Laura Enroth tietää, että nuorellakin voi olla veressä liikaa kolesterolia. Sitä ei kuitenkaan kannata stressata. Lue Lauran vinkit koko perheen rentoon kolesterolinhallintaan!

Laura Enroth ammattiliikkuja, korkea kolesteroli nuorella

Korkea kolesteroli ei ole vain iäkkäiden ihmisten ongelma tai liity epäterveelliseen ruokavalioon. Tämän tietää Laura Enroth, 41, jolla on terveellisistä elämäntavoista huolimatta kolesteroliarvot hieman koholla. Hän on tiennyt sen parikymppisestä asti. 

“Korkea kolesteroli on salakavala juttu. Sitä ei voi tuntea eikä nähdä ulospäin”, Laura sanoo. 

Laura on kahden lapsen äiti. Ulkoilmaihminen, Juoksujalkaa-blogin kirjoittaja ja vaikuttaja, personal trainer ja kestävyysurheilija. Silti hänen kokonaiskolesterolinsa on 5,7 mmol/l. Tämä on 0,7 mmol/l yli suosituksen. Kun mennään tavoitearvon yli, riski aivohalvaukseen ja sydänperäisiin ongelmiin, kuten aivoinfarktiin, kasvaa. Tähän kannattaa suhtautua vakavasti, sillä Suomessa joka kolmas kuolema johtuu verenkiertoelinten sairauksista. 

Vaikka Lauran kokonaiskolesteroli on hieman koholla, Laura ei kuitenkaan valvo öitään kolesteroliarvoja miettien. Hänen HDL-kolesterolinsa on 1,8 mmol/l, mikä on 0,5 yksikköä yli suositusten alarajan. Tämä hyvä kolesteroli vähentää verenkiertoelinten sairauksia kuljettamalla verisuonia tukkivaa huonoa LDL-kolesterolia pois verisuonista.

 Lue myös: Mitä kolesterolimittauksen tulokset tarkoittavat?

“Lääkärit ovat aina korostaneet, että minun ei tarvitse olla huolissani, koska minulla hyvä kolesteroli on niin hyvä, niin se huonokaan ei ole niin paha ”, Laura tarkentaa.  

Lääkärien kommentteihin vaikuttaa varmasti myös Lauran muuten terveelliset elämäntavat. Laura kertoo aina urheilleensa aktiivisesti, juoneensa alkoholia kohtuudella, syöneensä vain vähän punaista lihaa ja juustoa, ja nauttineensa kasviksista ja pehmeää rasvaa sisältävistä pähkinöistä ja siemenistä. 

Laura Enroth korkea kolesteroli aktiiviliikkujalla

Toisaalta korkea kolesteroli ei myöskään ollut Lauralle yllätys.  

“Olen saanut kuulla vanhemmilta, että meillä on suvussa taipumusta korkeaan kolesteroliin. Äiti on aina muistutellut verenpaineen mittaamisesta ja kolesterolimittauksissa käymisestä, ja vaikka se nuorempana ärsytti, niin hyväähän äiti vain tarkoitti”, Laura kertoo. 

Nyt Laura huolehtii samoin omien lastensa terveydestä. Vaikka 6- ja 3-vuotiaille ei lipoproteiinien millimooleista puhuta, rakkautta liikuntaan ja itsestä huolehtimiseen voi välittää monin tavoin. Leipä kotona on Sydän-merkittyä, ja välipalana tarjoillaan smoothieita Lauran omien vanhempien pihassa kasvaneista marjoista. 

“Aluksi tein smoothien lapsille esimerkiksi banaanista, jugurtista ja mansikasta, mutta nyt nuo vetää vaikka lehtikaali-mustaviinimarjasmoothieta ihan innoissaan. Me puhutaan paljon terveellisestä ruoasta, ja kun smoothie odottaa pöydässä, lapsetkin on ihan että wau, siinä on taas sitä kaikkea terveellistä. Haluan omalla esimerkilläni rakentaa terveille elämäntavoille hyvän peruspohjan”, Laura kertoo. “Kolesteroli pitää kuitenkin muistaa opettaa heille vanhemmiten, sehän ei näy eikä kerro itsestään.” 

Liian kireällä pipo ei kuitenkaan saa olla. Siksi heilläkin syödään silloin tällöin herkkuja, pizzaa ja hampurilaisia. 

“Jos korostaa liikaa että sitä tai tätä ei saa syödä, siitä tulee lapselle helposti pakkomielle ja kaikki muu on mälsää”, Laura hymyilee. 

Lauralla omasta hyvinvoinnista huolehtiminen menee paljon lapsiperhearjen ehdoilla. Nyt aiemmin maratoneja juossut urheilija treenaa ehtiessään, muutaman kerran viikossa pidemmän treenin, ja muutoin vartin sieltä, toisen täältä. Sitä mukaa, kun lapset kasvavat, Lauralla alkaa olla taas enemmän aikaa omasta hyvinvoinnista ja kolesterolista huolehtimiseen. Hän käy säännöllisesti mittauttamassa veriarvonsa, ja kolesterolia ja ferritiiniä eli varastorautaa lukuun ottamatta kaikki arvot ovat hyvät. Laura suosii omassa ruokailussaan, etätöiden lomassa, kasvistanolia sisältäviä tuotteita, sillä tavoitteena hänellä olisi saada veren kolesteroli suositusarvojen sisäpuolelle.  

“Nyt kolesteroliarvot ovat olleet aika vakaat, mutta jos ne alkaisivat kohoamaan tai jos lääkäri ehdottaisi kolesterolilääkitystä, se olisi minulle kova paikka”, Laura pohtii. Siksi hän haluaa kannustaa kaikkia, nuoria ja urheilullisiakin, tarkkailemaan omia kolesteroliarvoja.  

Lauran perheessä taktiikkana on ollut, että kun elämäntavat ovat muutoin terveelliset, kolesteroli ei pääsekään nousemaan liikaa. Siksi heillä tällä hetkellä keskitytään tasapainoisen ruokailun lisäksi 6-vuotiaan jalkapallonpelaamiseen ja Lauran juoksuharrastukseen. Seuraavaksi pitäisi löytää myös 3-vuotiaalle oma liikuntaharrastus. Se oma juttu, josta voisi löytyä intohimo ja vaikka elinikäinen terveysteko.

Benecol-valikoima

Benecol-tuotteiden avulla voit alentaa kolesteroliasi jo 2-3 viikossa

  • Nauttimalla Benecol-tuotteita osana päivittäistä ruokavaliotasi voit alentaa kolesteroliasi 7-10% kolmessa viikossa, kasvistanolien ansiosta.**
  • Benecol-tuotteet alentavat kolesterolia kasvistanolin* voimalla. Tuoteperheeseen kuuluvat mm. jogurttijuomat, jogurtit ja levitteet.
  • Tehokkuus ja turvallisuus on osoitettu yli 80 kliinisessä tutkimuksessa
Tutustu Benecol-tuotteisiin

 

*) Kasvistanoliesteri alentaa kolesterolia. Korkea kolesteroli on sepelvaltimotaudin riskitekijä. **Kun käytät 1,5-2,4g kasvistanolia päivittäin osana terveellistä ruokavaliota. 

Lue lisää:

Kasvistanoli – Mitä se on ja kuinka se alentaa kolesterolia?

Korkea kolesteroli nuorella – Pekan tarina

Kolesterolia alentava ruokavalio

Haku