Hyppää sisältöön

“Ajattelin, ettei nuorten tarvitse ajatella kolesterolia”

  • Vinkit

Jos totta puhutaan, en tiennyt mitään kolesterolista tai kasvistanolista muutama vuosi sitten, kertoo 32-vuotias Enni.

Enni Koistinen by Sam Jansen

Ajattelin pitkään, ettei nuorten ihmisten tarvitse ajatella kolesterolia. Se tuntui yhtä kaukaiselta, jossain hähmäisessä tulevaisuudessa vastaantulevana asialta kuten lukulasit ja tekohampaat. Olen vasta 32-vuotias ja heräsin kolesterolitodellisuuteen ensimmäisen kerran muutama vuosi sitten. Silloin kuulin, että pari vuotta vanhemmalla, urheilullisella ja normaalipainoisella lähisukulaisellani oli todettu kohonneet kolesteroliarvot. Tämän jälkeen minulle selvisi, että lähestulkoon jokaisella sukulaisellani on kohonnut kolesteroli. Pakko se oli sitten olla minullakin, etenkin koska elämäntapani eivät olleet terveellisimmästä päästä.

Osallistuin tänä vuonna Olet mitä syöt -ohjelmaan, jota ennen minulta testattiin verestä myös kolesterolit. Kaikkien testien ottaminen jännitti etukäteen todella paljon. Ainakin oma mieleni on sellainen, että negatiivista totuutta haluaa vältellä – varsinkin jos tietää itsekin, että totuus ja tässä tapauksessa testitulokset eivät tule olemaan täydelliset. Saatuani verikokeiden testitulokset minua harmitti hyvin paljon, sillä niistä selvisi kaikkea muutakin mälsää kohonneen kolesterolin lisäksi. Mutta annoin itselleni luvan velloa verikoekurjuudessa vain yhden päivän ajan, jonka jälkeen käänsin tulokset lisämotivaatioksi parempien elämäntapojen omaksumisessa. Oivaltava ajatus oli, että oli parempi saada tietää kurjat testitulokset NYT eikä vasta 10 vuoden kuluttua, jolloin tilanteeni olisi luultavasti ollut entistä huonompi ja vaikeammin korjattavissa.

Tutkimusten mukaan yli 30-vuotiaista joka toisen suomalaisen kolesteroli on koholla. LDL-kolesteroliarvo on kriittisin mitattava luku, joka ei saisi olla koholla. Minulla LDL-arvo on tätä kirjoittaessa 3,7, kun sen pitäisi olla alle 3, mieluiten jopa reilusti alle. Olen saanut pienennettyä lukua jo muutamassa kuukaudessa, mutta teen edelleen ja varmasti koko loppuelämän valintoja verisuoniani ajatellen. Minun suonieni tähden…

Kohonnut kolesteroli on sydäntaudin riskitekijä. Liian korkea kolesterolin määrä veressä tukkeutuu verisuonien seinämiin ja ahtauttaa suonet. Oma mielikuvaharjoitukseni on ajatella kaikista kammottavinta kotityötä eli suihkumme lattian ällöttävää vesikaivoa ja sen tyhjennystä. Tietenkin lattiakaivo menee tukkoon verisuonten tapaan, jos putkiin pääsee kertymään liikaa moskaa pitkän ajan kuluessa, eikä asialle tee mitään.

Verestä ja muista testeistä selvinneet tulokset ovat olleet minulle kaikista suurin motivaattori syödä terveellisemmin ja liikkua enemmän. Kohonnut kunto ja yllättävän nopeasti parantuneet testitulokset ovat kannustaneet pitämään uusista terveellistä elämäntavoista kiinni. Vaikka monipuolinen ja terveellinen ruokavalio on avaintekijä veren kolesteroliarvoissa, kiinnostaa tehostaa kolesterolin aletamista kasvistanolia sisältävillä Benecol-tuotteilla.

Jos nyt totta puhutaan, suhtauduin alunperin hyvinkin skeptisesti Benecol-tuotteisiin, koska luulin niiden olevan vain vanhuksia varten. En aikaisemmin myöskään tiennyt yhtään mitään kasvistanolista. Hetken googleteltuani olin vakuuttunut Benecol-tuotteista, koska niiden sisältämä kasvistanoliesteri alentaa kolesterolia lukuisten eri tutkimusten mukaan. Täysin vakuuttuneeksi minut teki Benecol-tuotteiden maistaminen, sillä ne maistuvat täysin samalta kuten normaalit jogurtit ja levitteet. Kaupan hyllyllä pohtiessa mietin usein “mitä verisuoneni valitsisi?”. Sen kysymyksen avulla teen varmasti hyviä valintoja.

Kirjoittaja on Enni Koistinen, 32-vuotias graafinen suunnittelija, Tuplakääk-podcastin toinen juontaja ja yksi Musla-lifestylesivuston kirjoittajista.

 

Haku