Uusi katsausartikkeli korostaa sydänterveellisen ruokavalion ja kasvistanoliesterin roolia ateroskleroottisten sydän- ja verisuonitautien riskin vähentämisessä

Arvostetussa Lipids in Health and Disease -lehdessä lokakuussa 2024 julkaistu artikkeli ” Heart-Healthy Diets Including Phytostanol Ester Consumption to Reduce the Risk of Atherosclerotic Cardiovascular Diseases: A Clinical Review ”, tarjoaa kattavan yhteenvedon viime aikaisista tutkimustuloksista. Tulokset osoittavat, miten ruokavalion avulla voidaan alentaa LDL-kolesterolitasoja ja siten pienentää ateroskleroosin riskiä.
Keskeiset havainnot
Katsauksessa tuodaan esiin kasvistanoliesterin roolia tehokkaana ravitsemuksellisena keinona LDL-kolesterolin alentamiseksi. Kasvistanoliesterin on tieteellisesti osoitettu vähentävän kolesterolin imeytymistä suolistossa ja siten vähentävän veren kolesterolipitoisuutta. Yhdistettynä muihin elämäntapamuutoksiin, kuten ravintokuidun saannin lisäämiseen, tyydyttyneiden rasvojen vähentämiseen ja säännölliseen liikuntaan, kasvistanoleilla voi olla ratkaiseva rooli sydän- ja verisuonitautien riskin vähentämisessä.
Kasvistanolien lisäksi katsauksessa korostetaan ruokavalio- ja elämäntapakeskeisen lähestymistavan merkitystä sydän- ja verisuonisairauksien ehkäisyssä, mukaan lukien painonhallinta, tupakoinnin lopettaminen, säännöllinen liikunta sekä runsaasti hedelmiä, vihanneksia, täysjyväviljaa ja pehmeitä rasvoja sisältävä ruokavalio.
Tutkimustulosten merkitys
Kasvistanolien lisäksi katsauksessa korostetaan ruokavalio- ja elämäntapakeskeisen lähestymistavan merkitystä sydän- ja verisuonisairauksien ehkäisyssä, mukaan lukien painonhallinta, tupakoinnin lopettaminen, säännöllinen liikunta sekä runsaasti hedelmiä, vihanneksia, täysjyväviljaa ja pehmeitä rasvoja sisältävä ruokavalio.
Viittaukset:
Simonen P et al., Heart-Healthy Diets Including Phytostanol Ester Consumption to Reduce the Risk of Atherosclerotic Cardiovascular Diseases: A Clinical Review. Lipids in Health and Disease 2024; 23:341
Voit lukea alkuperäisen artikkelin täältä:
Heart-healthy diets including phytostanol ester consumption to reduce the risk of atherosclerotic cardiovascular diseases. A clinical review | Lipids in Health and Disease | Full Text