Hyppää sisältöön

Elämäsi ehkä tärkein numero – kai tiedät sen?

Kaikki kunnia pin-koodeille, hääpäivämäärille ja pitkään hellityille lottoriveille, mutta…

Oikeasti yksi elämäsi tärkeimmistä numeroista on kolesteroliarvosi.

Korkea kolesteroli on näkymätön vihollinen, joka salakavalasti, ääntä pitämättä ja merkkiä antamatta, ahtauttaa verisuonia ja lisää sydän- ja verisuonisairauksien riskiä. Siksi oman kolesteroliarvon selvittäminen on tärkeä askel matkalla terveempään tulevaisuuteen.

On kuitenkin hyvä muistaa, että vaikka korkea “paha” kolesteroli on riskitekijä sydän- ja verisuonitautien syntymisessä, se on kuitenkin vain yksi osatekijä. Tupakointi, vähäinen liikunta, ylipainoisuus, korkea verenpaine, tyypin 2 diabetes ja perityt taipumukset vaikuttavat myös siihen, kuinka suuri riski ihmisellä on sairastua sydän- ja verisuonitauteihin.

Kun tiedät kolesteroliarvosi, voit tehdä sille jotakin!

Asia on helppo selvittää yksinkertaisella verikokeella. Oman kolesteroliarvon tietäminen on hyödyksi kaikille, mutta erityisen tärkeää se on, jos olet yli 40-vuotias tai jos sinulla on ylipainoa, korkea verenpaine tai sydäntautia suvussa.

  • Alle 5 mmol/l?  Vaali sitä.
  • Yli 5 mmol/l?  Alenna sitä sydämesi iloksi: lisää arkeesi liikuntaa, tee hyviä muutoksia ruokavalioosi ja etsi lisäpontta herkullisista Benecol-tuotteista.

Kolesteroliarvo on ohjeellinen, ja terveydenhuollon ammattilainen saattaa suositella sinulle henkilökohtaisia tavoitearvoja riippuen muista riskitekijöistäsi.

Kolesterolimyytit kumoon

Kolesterolin ympärille kietoutuu monia myyttejä liittyen siihen, mitä kohonnut kolesteroli tarkoittaa, mitä voi olla kohonneen kolesterolin taustalla ja miten korkeaan kolesteroliin voi vaikuttaa. Kokosimme yhteen viisi yleistä myyttiä ja myytit kumoavaa faktaa.

Lue myytit täältä

Veren kolesterolitaso mitataan ottamalla verinäyte

Helpoin tapa päästä testiin on mennä omalle lääkärille, terveyskeskukseen tai työterveyshuoltoon ja pyytää lähete.

Monet yksityiset laboratoriopalveluiden tuottajat tarjoavat kolesterolimittauspaketteja myös ilman lähetettä.
Verinäyte otetaan laboratoriokäynnillä, ja tulokset saa muutaman päivän päästä. Voi olla, että sinua kehotetaan olemaan syömättä 12 tuntia ennen koetta, mutta tämä voi vaihdella.

Pikamittaukset ja mahdolliset kotitestit eivät ole yhtä tarkkoja kuin laboratoriotestit, mutta antavat osviittaa tilanteesta. Pikamittaustulos on hyvä varmentaa ottamalla yhteyttä terveydenhuollon ammattilaisiin.

Kolesteroli ja vaihdevuodet

Korkea kolesteroli ei vaikuta vain miehiin – naiset ovat myös vaarassa, ja joissakin tapauksissa jopa enemmän kuin miehet. Itseasiassa yli 50-vuotiailla naisilla on useammin korkea kolesteroli kuin yli 50-vuotiailla miehillä. Naisten onkin syytä tarkkailla kolesteroliarvojaan aivan yhtä paljon kuin miesten, erityisesti vaihdevuosien jälkeen.

Lue lisää täältä

 

Voit alentaa kolesteroliasi jo 2-3 viikossa

Nauttimalla kasvistanoleita sisältäviä Benecol-tuotteita päivittäin voit alentaa kolesteroliasi kolmessa viikossa 7–10 %. Tarvittavan kasvistanolimäärän, 1,5–2,4 g, saat esimerkiksi jo yhdestä jogurttijuomapullosta.

Tutustu tuotteisiin

Haku