Hyppää sisältöön

Kolesterolimyyteille kyytiä

Korkea kolesteroli ei näy eikä tunnu, joten sen vaikutuksia terveyteen voi olla vaikea ymmärtää. Kolesterolin ympärille kietoutuu monia myyttejä liittyen siihen, mitä kohonnut kolesteroli tarkoittaa, mitä voi olla kohonneen kolesterolin taustalla ja miten korkeaan kolesteroliin voi vaikuttaa. Kumotaan siis kolesterolimyyttejä!

Viisi myyttiä ja faktaa korkeasta kolesterolista

Tutustu yleisimpiin kolesterolimyytteihin ja lue vinkit, joilla pidät omat kolesteroliarvosi kunnossa.

MYYTTI #1: Korkea kolesteroli karttaa nuoria ihmisiä

Korkean kolesterolin voisi helposti luulla olevan vain varttuneempien vaiva, mutta tämä ei aina pidä paikkaansa. Noin puolella Euroopan väestöstä on kohonnut kokonaiskolesteroli (1). Tutkimusten mukaan monilla keski-ikäisillä, joiden ”huono” LDL-kolesteroli on kohonnut, on jo valtimotaudin merkkejä. Mitä aikaisemmassa vaiheessa kohonneeseen kolesteroliin reagoidaan, sitä parempi on pitkän ajan sydänterveysennuste (2,3).

Korkea kolesteroli voi olla myös perinnöllistä. Jos siis tiedät, että jollain perheenjäsenelläsi tai sukulaisellasi on kolesteroliongelma, kannattaa tarttua toimeen ja selvittää omat kolesteroliarvot.

 

MYYTTI #2: Vähärasvainen ruokavalio estää kolesterolin kohoamisen

Ei kannata luottaa siihen, että vähärasvainen ruokavalio suojaisi kolesterolivaivoilta – kolesteroliarvosi voivat siitä huolimatta kohota. Kolesterolin alentaminen on kuitenkin hyvä aloittaa tarkastelemalla omia ruokavalintoja. Erityisen tärkeää on ymmärtää rasvojen laadun merkitys. Rasvat voidaan jakaa tyydyttyneisiin ja tyydyttymättömiin, ja niiden oikea suhde voi vaikuttaa myönteisesti kolesteroliarvoihisi ja kokonaisterveyteesi.

Esimerkiksi kerma, täysmaito, kovat juustot, voi ja muut meijerituotteet sisältävät tyydyttyneitä eli kovia rasvoja. Kun syöt niitä harvemmin, kolesteroliarvosi voivat liikkua parempaan suuntaan. On siis suositeltavaa tehdä helppoja pieniä muutoksia, joilla on ajan mittaan iso vaikutus: korvaa voi kasvirasvalevitteellä tai vaihda punaisesta maidosta rasvattomaan.

Pehmeät, monityydyttymättömät rasvat ovat sydänterveyden kannalta parempia. Niitä saat monista herkullisista ruoista: lisää ruokalistallesi rasvaista kalaa, kuten lohta ja silakoita sekä pähkinöitä, siemeniä ja kasviöljyjä sekä niistä valmistettuja levitteitä. Näin voit nautiskella elämästä ja saada vaihtelua ruokavalioosi. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että vaikka pähkinät ovat hyvä, sydänterveyttä edistävä välipala, niissä on tuhdisti energiaa.

 

MYYTTI #3: Säännöllisesti liikkuva säästyy korkean kolesterolin riskiltä

Säännöllinen liikunta voi lisätä ”hyvän” HDL-kolesterolin määrää. Pelkkä treenaaminen ei kuitenkaan ole takuuvarma keino pitää kolesterolia kurissa. Sen rinnalle tarvitaan terveellinen ruokavalio. Älä siis anna viiden kilometrin lenkkisi olla hukkareissu – jo muutama helppo muutos ruokavalinnoissa auttaa pienentämään korkean kolesterolin riskiä.

MYYTTI #4: Tuntisin kyllä, jos minulla olisi korkea kolesteroli

Moni uskoo, että korkea kolesteroli aiheuttaa omaan oloon tai terveyteen muutoksia, jotka ihminen pystyy itse havaitsemaan. Näin ei kuitenkaan ole, sillä kohonnut kolesteroli ei yleensä aiheuta näkyviä oireita.

Kolesteroliarvot selvitetään verikokeella. Korkea kolesteroli on sydäntaudin riskitekijä. Maailman sydäntaudeista kolmannes johtuu korkeasta kolesterolista (1). Sen vuoksi on tärkeää selvittää omat kolesteroliarvot ja seurata niitä yhdessä terveydenhuollon ammattilaisten kanssa. Terveydenhuollosta saat neuvoja ja tukea kohonneen kolesterolin pitkäaikaiseen hoitoon.

MYYTTI #5: Kaikki kolesteroli on pahasta

Kehosi tarvitsee tietyn määrän kolesterolia esimerkiksi hormonien tuotantoon ja solujen rakennusaineeksi. Elimistö pystyy kuitenkin itse valmistamaan tarvitsemansa kolesterolin, joten sen riittävyydestä sinun ei tarvitse kantaa huolta.

Jo pienet elämäntapa- ja ruokavaliomuutokset voivat auttaa pitämään kolesteroliarvosi hyvinä. Jos esimerkiksi syöt yhden purkillisen Benecol®-jogurttia päivässä, sen sisältämät kasvistanolit voivat auttaa sinua alentamaan LDL-kolesterolia jo 2-3 viikossa (4).

TEE TESTI – Voisiko sinulla olla riski kärsiä korkeasta kolesterolita

Katso kolesterolilaskurin perusteella suosituksia kolesteroliarvojesi parempaan hallintaan

Haku