Hyppää sisältöön

Kolesteroli ja vaihdevuodet

Kolesteroli ja vaihdevuodet, miten ne liittyvät toisiinsa? Kuumia aaltoja, hikoilupuuskia, nukkumisvaikeuksia ja mielialan vaihtelua. Useimmille naisille nämä vaihdevuosiin liittyvät oireet ovat tuttuja. Ehkä yhtä tuttua ei ole se, että vaihdevuosi-iässä kolesteroliarvot voivat nousta huomattavasti. Tämä lisää myös naisten riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin.

Benecolin kasvistanoli alentaa kolesterolia

Vaihdevuosiin liittyvät muutokset kolesteroliarvoissa on hyvä tiedostaa. Tarvittaessa pystyt tekemään pieniä muutoksia ruokavalioosi kolesteroliarvojen hallitsemiseksi ja sydänterveyden edistämiseksi. Terveellinen ruokavalio ja elämäntavat voivat onneksi helpottaa myös muita vaihdevuosiin liittyviä oireita.

Vaihdevuodet ja menopaussi, mistä on kyse?

Vaihdevuodet ovat luonnollinen osa jokaisen naisen elämää. Vaihdevuosilla tarkoitetaan ajanjaksoa, jolloin munasarjoista loppuvat munarakkulat ja estrogeenin eritys hiipuu.

Termi menopaussi viittaa viimeisiin luonnollisesti tuleviin kuukautisiin. Menopaussin kriteeri on, että viimeisistä kuukautisista on kulunut vuosi. Suomalaisilla naisilla menopaussi on keskimäärin 51 vuoden iässä ja suurimmalla osalla 45 ja 55 ikävuoden välillä. Vaihtelua voi kuitenkin olla aina 40:stä 60 ikävuoteen.
(Terveyskirjasto: Vaihdevuodet)

Vaihdevuosioireet

Vaihdevuosioireet liittyvät estrogeenituotannon vähenemiseen. Oireet voivat alkaa jo ennen kuukautisten loppumista, mutta yleensä ne ovat pahimmillaan, kun viimeisistä kuukautisista on kulunut aikaa puolesta vuodesta vuoteen.

Kuumat aallot ja hikoilupuuskat ovat yleisimpiä oireita, joita esiintyy 70-80 prosentilla naisista. Myös unihäiriöt, masentuneisuus, mielialan vaihtelut sekä limakalvojen kuivuminen ovat yleisiä vaivoja. (Terveyskirjasto: Vaihdevuodet)

Noin viidennes naisista selviää vaihdevuosista vähillä oireilla ja suunnilleen samankokoisella joukolla oireet ovat rajuja. Muut sijoittuvat oireiden voimakkuuden suhteen välimaastoon, jossa oireita on, mutta ne eivät merkittävästi haittaa elämää.

Vaihdevuodet ja sydänsairauksien riski

On arvioitu, että naisen todennäköisyys kuolla sydän- ja verisuonitautiin on yhdeksänkertainen verrattuna rintasyöpään (2, 3). Riski lisääntyy selvästi 10 vuotta menopaussin jälkeen (4). Vaikka moni pitää sydän- ja verisuonitauteja vain keski-ikäisten miesten ongelmana, ovat ne naisten yleisin kuolinsyy maailmanlaajuisesti (1).

Hedelmällisessä iässä naisen vaara sairastua sepelvaltimotautiin on noin viidesosa vastaavan ikäisen miehen riskistä. Kymmenen vuotta menopaussin jälkeen naisten ja miesten sairastuvuus on samalla tasolla. (Terveyskirjasto: Vaihdevuodet)

Estrogeeni

Estrogeenihormonilla katsotaan olevan vaikutusta hedelmällisessä iässä olevien naisten vähäisempään sairastuvuuteen sydän- ja verisuonitauteihin.

Estrogeenipitoisuuden laskiessa veren rasva-arvoissa tapahtuu epäedullisia muutoksia. Veren kolesterolipitoisuus ja nimenomaan ns. huonon LDL-kolesterolin määrä nousee ja hyvän HDL-kolesterolin määrä laskee. Myös triglyseridiarvot pyrkivät nousemaan. Estrogeeni vaikuttaa myös suoraan valtimon seinämän toimintaan. Myös nämä edulliset vaikutukset häviävät estrogeenin erityksen hiipuessa.

Hormoniaineenvaihdunnan muutokset voivat vaikuttaa epäedullisesti myös kehonkoostumukseen. Ylimääräiset kilot kertyvät entistä helpommin vyötärön seudulle.

Vaihdevuosien vaikutukset veren rasva-arvoihin

Kokonaiskolesteroli
LDL-kolesteroli (“paha kolesteroli”)
HDL-kolesteroli (“hyvä kolesteroli”)
Triglyseridit

Vaihdevuodet alkusysäyksenä sydämelle parempiin valintoihin

Hyvä uutinen on se, että kolesteroliarvoihinsa pystyy vaikuttamaan myös menopaussin jälkeen. Pienillä pysyvillä muutoksilla voi olla iso vaikutus sydämesi terveyteen tulevina vuosikymmeninä. Omia kolesteroliarvojaan kannattaa seurata säännöllisesti ja tarvittaessa tehdä pieniä korjausliikkeitä ruokavalioon tai muihin elintapoihin.
Katso kolesterolilaskurin perusteella suosituksia kolesteroliarvojesi parempaan hallintaan.

Sydänterveyteen vaikuttavien riskitekijöiden huomioimisesta voit lukea lisää täältä: Nainen – pidä huolta sydämestäsi

Katso täältä vinkkejä kolesterolia alentavaan ruokavalioon

Haku