Hyppää sisältöön

Korkea kolesteroli naisella

Korkea kolesteroli naisella - yleisempää kuin uskotkaan. Yli 30-vuotiaista itse asiassa enemmistöllä kolesteroliarvot ovat yli suositusten.

Kolesteroli ja ruokavalio

Nainen, pidä huolta sydämestäsi!

Tiedätkö kolesteroliarvosi? Jos et, et ole suinkaan yksin.

FinTerveys-tutkimukseen osallistuneista neljännes ei ollut käynyt kolesterolimittauksissa viimeisen viiden vuoden aikana. Nuoremmassa ikäryhmässä (30-39-vuotiaat) mittaukset olivat vielä harvinaisempia ja kolmasosalla kolesterolia ei oltu mitattu koskaan.

Kolesteroli koholla useammalla kuin joka toisella

Sydänsairauksia pidetään usein keski-ikäisten miesten ongelmana. Tavallisinta sydänsairautta, sepelvaltimotautia, esiintyy naisilla ja miehillä yhtä paljon, mutta naiset sairastuvat yleensä noin kymmenen vuotta vanhempina kuin miehet. Kohonnut kolesteroli on yksi tärkeimmistä sydän- ja verisuonitautien riskitekijöistä. 

Nuorelle naiselle kolesteroliarvot voivat tuntua kaukaiselta, ei niin tärkeältä asialta. Kuitenkin 60 prosentilla yli 30-vuotiaista suomalaisista naisista on tavoitetasoa korkeampi veren kolesterolipitoisuus.

Pidä huolta sydänterveydestäsi

Nuorena ja terveenä sairauksien riskitekijät on helppo unohtaa. Kolesteroliarvojen seuraamista pidetään vanhempien ihmisten huolena. Kuitenkin elämäntavoilla – ruokavaliolla ja liikunnalla vaikutat paitsi tämän hetkiseen vointiisi myös terveyteesi pitkällä aikavälillä.

Naissukupuolihormoni eli estrogeeni suojaa naisia jossain määrin sydän- ja verisuonitaudeilta, mutta vaihdevuosi-iässä riski nousee samalle tasolle miesten kanssa. Nuorena opitut terveelliset elämäntavat helpottavat terveyden ylläpitämistä myös vanhempana.

Lue lisää vaihdevuosista ja kolesterolista

Tutustu sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöihin ja niiden ehkäisyyn

Katso kolesterolilaskurin perusteella suosituksia kolesteroliarvojesi parempaan hallintaan

Haku