Hyppää sisältöön

Nuori ihminen, korkea kolesteroli – ihan mahdollinen yhtälö

Myös nuorella, hyväkuntoisella ja terveellisiä elämäntapoja vaalivalla ihmisellä voi kolesteroli olla koholla. Tämän sai todeta helsinkiläinen Pekka Lehto, kun terveystarkastuksessa tehty kolesteroliarvon mittaus näyttikin äkkiä turhan korkeaa lukemaa.

Korkea kolesteroli nuorella

Teksti Maija Kajanto, kuvat Petri M.

Kolesteroliarvo koholla. Uutinen tuli puun takaa 33-vuotiaalle Pekka Lehdolle.

– Olin vähän järkyttynyt ja ennen kaikkea yllättynyt. Mikään ei viitannut korkeaan kolesteroliin, eli tämä oli aikamoinen uutispommi.

Talouskonsulttina toimiva Pekka Lehto on aina liikkunut paljon ja syönyt terveellisesti. Mutta tällä kertaa kolesteroli ei kysellyt elintapoja.

Kevätväsymystä vai terveysongelmaa?

Viime talven Lehto teki töissä pitkää päivää. Keväällä ilmassa oli väsymystä.

– Oli jotenkin veto poissa. Olen aina tehnyt paljon töitä ja talveen oli kuulunut vähän tavallista enemmän stressiä, joten todennäköisesti vetämättömyys johtui siitä. Mutta ajattelin, että aina välillä on ihan hyvä tarkistaa, onko kropassa kaikki kunnossa. Yrittäjälle ei kukaan tule tarjoamaan säännöllistä terveystarkastusta, joten ajattelin, että menen sellaiseen omalla kustannuksella.

Lääkäriasemalla tehtyyn laajamittaiseen terveystarkastukseen kuuluivat veriarvojen mittaaminen ja niiden analysointi lääkärin kanssa.

– Suvussamme on diabetesta, joten itse mietin, mahtaisiko tarkastuksessa löytyä viitteitä kohonneesta verensokerista – en olisi ollut yllättynyt, jos näin olisi käynyt. Mutta koholla olikin kolesteroli.

LDL-kolesteroliarvo oli lievästi koholla. Pekka sai mittauksesta tuloksen 3,3.

– Olin aika ihmeissäni. Kyselin jälkeenpäin äidiltä ja isältäkin, onko meillä suvussa kolesterolitaipumusta, josta en vain olisi aiemmin kuullut. Ei ole. Tämä tuli kyllä todella puskista.

Korkea kolesteroli nuorella Benecol Pekka

Pitääkö nousta yöunilta liikkumaan?

Hämmentävän diagnoosista teki myös se, että Pekka on aina elänyt aktiivista elämää. Liikuntapalettiin kuuluu pyöräilyä ja squashia, metsässä vaeltamista, golfia, sienestämistä ja mökkeilyä.

– Tykkään tehdä ja liikkua monipuolisesti. Olen luonteeltani sellainen, etten kauhean pitkään pysy paikallani – esimerkiksi rantalomat eivät todellakaan ole oma juttuni, Lehto naurahtaa.

Kolesteroliarvon paljastuttua lääkäri ehdotti liikunnan lisäämistä.

– Teki mieli vastata, että en oikein tiedä, miten enää tästä määrästä lisäisin! Mutta toki esimerkiksi hyötyliikuntaa voisi aina tehdä enemmänkin.

Alkuhämmennyksen mentyä ohi Pekka Lehto päätti, ettei anna asian käydä liiaksi mielen päälle.

– En itse menettänyt asian kanssa yöuniani, koska arvo oli kuitenkin hyvin vähän koholla. Tyttöystäväni on viittä vaille valmis terveystieteiden maisteri ja hän otti tulokset enemmän siltä kannalta, että jokainen desimaali on tärkeä ja nyt pitää skarpata.

Pieniä muutoksia ruokavalioon

Lehto päätti pitää pään kylmänä mutta myös tehdä ruokavalioon pieniä muutoksia.

– Olin aiemmin käyttänyt paistamisessa öljyä, mutta jossain vaiheessa ”lipsahdin” käyttämään rasvaa – kananmuna maistui aina vähän rapeammalta rasvassa paistaessa. Nyt vaihdoin takaisin öljyyn. Tämä nyt oli pieni kikka, joka ei hirveästi vaikuttanut arkeeni. Benecol-tuotteista täytyy sanoa, että olivat positiivinen yllätys. En olisi varmaan tullut niitä maistaneeksi, jos kolesteroliarvo ei olisi ollut koholla.

Uusien tuotteiden lisäksi pieneen tarkasteluun pääsi myös ateriarytmi.

– Kolesteroliystävällinen syöminen on tehty helpoksi, se oli mukava huomata. Tuotteista erityisesti levitteet miellyttivät, ne olivat hyvän makuisia ja helppoja käyttää.

Kolesteroliarvoa pidetään jatkossa silmällä. Lehto toivoo, että homma pysyy hanskassa arkisilla teoilla.

– Lääkäri mainitsi lääkkeiden mahdollisuudesta, mutta näin lievillä arvojen nousulla ei niitä vielä suositeltu. Itse mieluummin kokeilen ensin kaikki muut keinot ja turvaudun lääkkeisiin vasta ihan viimeisenä.

Nuorten kolesterolista olisi Pekka Lehdon mukaan hyvä puhua enemmänkin. Korkea kolesteroli kun saattaa osua kenen kohdalle vain.

– Itseäni ei haittaa jutella asiasta, mieluiten puhun siitä avoimesti. Haluaisin, että tämä olisi aihe, josta juteltaisiin niin kuin muistakin tavallisista asioista, ei kohonnut kolesteroli ole niin ihmeellinen asia, että sitä pitäisi häpeillä, Lehto toteaa.

Hei nuori, tiedäthän oman kolesteroliarvosi?

Jos kolesteroli on koholla, kannattaa pienet arjen korjausliikkeet aloittaa niin aikaisin kuin mahdollista – pienillä muutoksilla voi olla suuri vaikutus kolesteroliin! Jos teet arjen muutokset ajoissa, silloin kolesteroli ei välttämättä missään vaiheessa pääse nousemaan niin korkeaksi, että aiheuttaisi ongelmia.

Benecol-tuotteiden avulla saat päivittäisessä käytössä alennettua kolesteroliasi jo 2-3 viikossa. Benecol-tuotteet sisältävät kasvistanolia, joka alentaa tehokkaasti kolesterolia.

Lue lisää:

Kaikki mitä sinun pitäisi tietää kolesterolista

Kolesterolia alentava ruokavalio

Katso kolesterolilaskurin perusteella suosituksia kolesteroliarvojesi parempaan hallintaan

Haku