Hyppää sisältöön

Mistä kolesterolia tulee ruoansulatuskanavaan?

  • Kolesteroli

Kolesteroli on peräisin kahdesta lähteestä:

1) syömästämme eläinperäisestä ruoasta ja
2) oman kehomme tuottamasta kolesterolista.

 

Suurin osa kolesterolista (80 %) on kehomme tuottamaa ja tulee ruoansulatuskanavaan sappinesteen mukana. Sappineste valmistetaan kolesterolista maksassa ja se säilötään sappirakossa. Sappirakosta sappineste vapautuu ruoansulatuskanavaan ruoan siirtyessä mahalaukusta ohutsuoleen. Sappihappoja tarvitaan ravinnon rasvojen pilkkomiseen imeytyvään muotoon. Sappihapot, pilkkoutunut rasva ja muut rasvaliukoiset yhdisteet, kuten kolesteroli pakkautuvat pieniksi palleroiksi, joita kutsutaan seosmiselleiksi. Nämä seosmisellit kiinnittyvät ohutsuolen seinämään, jossa suolen pinnan solut vastaanottavat rasvat ja kolesterolin. Tämän jälkeen osa imeytyneistä sappihapoista kierrätetään takaisin maksaan ja loput eritetään ulosteen mukana pois elimistöstä.

Tyypillisesti kolesterolista imeytyy noin 50 %. Käytettäessä suositellun päiväannoksen (1,5-3,0 g) verran kasvistanolia (Benecol-tuotteiden sisältämä kolesterolia alentava ainesosa), on imeytymisprosentti vain noin 20%. Kolesterolin imeytymisen vähentyessä myös veren kolesterolipitoisuus laskee.

 

Lue lisää kolesterolista.

Haku