Hyppää sisältöön

Mitä kolesteroli on?

  • Kolesteroli

Kolesteroli on vahamainen rasva-aine, jota kehomme pystyy valmistamaan tarvitsemansa määrän. Kolesteroli on solujen rakennusaine ja sillä on monia tärkeitä tehtäviä. Kolesterolia tarvitaan esimerkiksi hormonien, kuten kortisolin, testosteronin ja keltarauhashormonin rakennusaineeksi. Myös D-vitamiinin ja rasvojen imeytymisessä tarvittavien sappihappojen muodostamiseen tarvitaan kolesterolia.

Lue lisää kolesterolista

Pieni määrä kolesterolia on siis elimistön hyvinvoinnin kannalta välttämätön, mutta liian suuri määrä lisää sydän- ja verisuonisairauksien, kuten sepelvaltimotaudin, riskiä. On arvioitu, että maailmanlaajuisesti noin kolmannes sepelvaltimotaudeista johtuu yksinomaan korkeasta kolesterolista*.

On kuitenkin tärkeää muistaa, että sepelvaltimotaudin kehittymiselle altistavia riskitekijöitä on useita ja mitä useampi riskitekijä sinulla on, sitä suurempi on kokonaisriskisi sairastua. Osaan näistä riskitekijöistä, kuten korkeaan kolesteroliin, ylipainoon, tupakointiin ja vähäiseen liikunnan määrään, pystymme itse vaikuttamaan, kun taas esim. geneettisiin tekijöihin ja ikääntymiseen emme voi vaikuttaa.

Lisätietoa sepelvaltimotaudin riskitekijöistä. 

*Maailman terveysjärjestö (WHO). Raised total cholesterol. Luettavissa (englanniksi) https://www.who.int/gho/ncd/risk_factors/cholesterol_text/en/

Haku