Hyppää sisältöön

Kasvistanoli, kolesterolin alentamisen apuri

  • Vinkit

Kasvistanolin suosio perustuu sen kykyyn alentaa kolesterolia. Tässä artikkelissa keskitymme Benecol-tuotteiden sisältämään kasvistanoliin. Benecol-tuotteet on suunniteltu auttamaan kolesterolin alentamisessa maistuvalla tavalla, osana monipuolista ja terveellistä ruokavaliota. Artikkelin lopussa on kattava lista kasvistanolista tehdyistä tutkimuksista.

Kolesterolia alentaa kasvistanolia saadaan luonnosta

Mitä yhteistä on kasvistanolilla ja kolesterolilla?

Kasvistanolit ovat yhdisteitä, joita on luonnostaan kasvien soluissa. Kasvistanoleita esiintyy luontaisesti pieniä määriä myös kasviperäisissä elintarvikkeissa, kuten täysjyväviljassa, pähkinöissä, siemenissä, palkokasveissa, hedelmissä ja vihanneksissa sekä kasviöljyissä [1, 2]. Niiden rakenne ja tehtävät kasvisoluissa ovat samankaltaiset kuin kolesterolilla on ihmisen elimistössä [3]. Kasvistanolin terveyttä edistävät vaikutukset perustuvatkin juuri niiden rakenteelliseen samankaltaisuuteen kolesterolin kanssa.

Mistä kolesterolia tulee ruoansulatuskanavaan?

Kolesteroli on peräisin kahdesta lähteestä:
1) syömästämme eläinperäisestä ruoasta ja
2) oman kehomme tuottamasta kolesterolista.

Suurin osa kolesterolista on kehomme tuottamaa ja tulee ruoansulatuskanavaan sappinesteen mukana. Keho valmistaa sappinesteen maksassa kolesterolista ja säilöö sen sappirakossa. Sappirakosta sappineste vapautuu ruoansulatuskanavaan ruoan siirtyessä mahalaukusta ohutsuoleen.

Sappihappoja tarvitaan ravinnon rasvojen pilkkomiseen imeytyvään muotoon. Sappihapot, pilkkoutunut rasva ja muut rasvaliukoiset yhdisteet, kuten kolesteroli pakkautuvat pieniksi palleroiksi, joita kutsutaan seosmiselleiksi. Nämä seosmisellit kiinnittyvät ohutsuolen seinämään, jossa suolen pinnan solut vastaanottavat rasvat ja kolesterolin. Tämän jälkeen osa imeytyneistä sappihapoista kierrätetään takaisin maksaan ja loput eritetään ulosteen mukana pois elimistöstä.

Kolesterolia alentava kasvistanoli tulee luonnosta

Tutkittua tehoa – pikaopas kasvistanoliin tieteessä

Mihin kasvistanolin kolesterolia alentava vaikutus perustuu?

Kolesteroli imeytyy ohutsuolesta pienien seosmiselleiksi kutsuttujen palleroiden avulla. Nämä seosmisellit kuljettavat kolesterolin suolen seinämän soluille, josta rasvat ja kolesteroli imeytyvät verenkiertoon. Koska kasvistanolit ovat samankokoisia ja -muotoisia kuin kolesteroli [4], ne pystyvät syrjäyttämään kolesterolin seosmiselleistä. Tällöin kolesteroli ei pysty imeytymään tehokkaasti verenkiertoon, vaan kulkeutuu sen sijaan ulosteen mukana pois elimistöstämme.

Normaalisti noin 50 % kolesterolista imeytyy ruoansulatuskanavasta verenkiertoon, mutta kasvistanolin vaikutuksesta kolesterolin imeytymisteho on vain noin 20 % [5, 6]. Mikä tärkeintä, erityisesti LDL-kolesterolin (ns. huono kolesteroli) määrä veressä laskee, kun taas hyvän HDL-kolesterolin määrä ei muutu. Alentamalla veren LDL-kolesterolitasoa voidaan ehkäistä kolesterolin kertymistä verisuonten seinämiin ja siten pienentää ateroskleroosin eli valtimonkovettumataudin kehittymistä. Kohonnut kolesteroli on sepelvaltimotaudin riskitekijä* [7].

Muita sepelvaltimotaudin riskitekijöitä ovat esim. tupakointi, vähäinen liikunta, liiallinen alkoholinkäyttö, ylipaino, korkea verenpaine, korkeat veren triglyseridiarvot ja tyypin 2 diabetes. Sepelvaltimotaudin kokonaisriskin alentaminen on sitä tärkeämpää, mitä useampi yksittäinen riskitekijä ihmisellä on. Hyvä uutinen on se, että monet riskitekijöistä liittyvät toisiinsa. Tällöin muutoksen tekeminen yhdellä osa-alueella, esim. kolesterolin alentaminen, saa aikaan myönteisiä vaikutuksia myös muihin riskitekijöihin.

Onko kasvistanolin tehosta olemassa tutkimusnäyttöä?

Kasvistanoliesterin päivittäisen käytön kolesterolia alentava teho on osoitettu yli 80 tieteellisessä tutkimuksessa [8-15].

Vakuuttava näyttö kolesterolia alentavasta tehosta on vakiinnuttanut kasvistanoliesterin aseman keskeisissä kansainvälisissä ja kotimaisissa kohonneiden veren rasva-arvojen (dyslipidemioiden) ja valtimotautien ehkäisy- ja hoitosuosituksissa [16-18].

Yli 80 kliinistä tutkimusta on osoittanut, että Benecol-tuotteiden sisältämä kasvistanoliesteri alentaa kolesterolia osana monipuolista ja terveellistä ruokavaliota. EU on myöntänyt kasvistanoliesterille seuraavan terveysväitteen: *Kasvistanoliesteri alentaa kolesterolia. Korkea kolesteroli on sepelvaltimotaudin riskitekijä [14].

Paljonko kasvistanolia tulisi saada, jotta kolesteroliarvot laskevat?

1,5-2,4 g kasvistanolia osana päivittäistä ruokavaliota voi alentaa kolesterolia 2-3 viikossa 7-10 % [19]. Optimaalisen tehon aikaansaamiseksi on tärkeää nauttia kasvistanolia sisältäviä Benecol-tuotteita säännöllisesti päivittäin.

Onko kasvistanolia mahdollista saada riittävästi ravinnosta?

Kasvistanoleita esiintyy luonnostaan kasveissa, kuten täysjyväviljassa, pähkinöissä, siemenissä, palkokasveissa, hedelmissä ja vihanneksissa sekä kasviöljyissä [1, 2]. Kasvistanolien pitoisuus kasveissa on kuitenkin hyvin pieni. Länsimaista ruokavaliota noudattavan henkilön päivittäisen kasvistanolin saannin on arvioitu olevan noin 20-30 mg [22, 23]. Ravinnosta saatavat määrät ovat liian alhaiset kolesterolia alentavan tehon aikaansaamiseksi. Niinpä ainoa keino saada riittävästi kasvistanoleita on nauttia elintarvikkeita, joihin niitä on lisätty riittävä määrä. Benecol-tuotteet, kuten jogurtit, jogurttijuomat, levitteet ja patukat sisältävät sopivan annoksen kasvistanoliesteriä kolesterolia alentavan vaikutuksen aikaansaamiseksi päivittäisessä käytössä.

Kasvistanoliesteri, mitä se on?

Kasvistanolit ovat yhdisteitä, joita on luonnostaan kasvien soluissa.

Raision 90-luvun innovaatio oli yhdistää kasvistanoleita kasviöljyistä peräisin oleviin rasvahappoihin ja tuottaa näin elintarvikkeisiin lisättävissä olevaa kasvistanoliesteriä.

Kasvistanoliesteri on itsessään mauton ainesosa, joka sopii hyvin erilaisiin elintarvikkeisiin, kuten vaikkapa jogurttiin.

Ovatko kasvistanolit turvallisia?

Ehdottomasti ovat! Kasvistanolin päivittäinen käyttö on tutkitusti turvallista, myös pitkäkestoisesti käytettynä [29]. Benecol-tuotteiden sisältämän kasvistanoliesterin teho ja turvallisuus osoitettiin ensimmäisten kolesterolia alentavien ainesosien joukossa. Se on yksi harvoista ainesosista, jolle on myönnetty vahvin mahdollinen terveysväite Euroopassa.

Benecol lanseerattiin kuluttajille jo vuonna 1995. Näiden 25 vuoden aikana miljoonat ihmiset ympäri maailmaa ovat turvallisesti alentaneet kolesterolitasojaan nauttimalla kasvistanolia sisältäviä Benecol-tuotteita.

Onko kasvistanolia sisältävien tuotteiden käytöllä sivuvaikutuksia?

Kasvistanolilla on tehty lukuisia kliinisiä tutkimuksia. Näissä ei ole havaittu minkäänlaisia sivuvaikutuksia. Myös erilliset turvallisuustutkimukset ovat vahvistaneet kasvistanolien turvallisuuden. Kasvistanolit eivät käytännössä imeydy elimistöömme [30], vaan kulkeutuvat sellaisenaan ruoansulatuskanavan läpi. Siksi niillä ei ole muita vaikutuksia kuin kolesterolin imeytymisen estäminen. Veren kolesterolipitoisuus ei myöskään voi laskea liikaa kasvistanolia sisältäviä tuotteita nauttimalla, sillä maksa tuottaa riittävästi kolesterolia elimistön tarpeisiin.

Yhtenä kasvistanolien mahdollisena sivuvaikutuksena on tutkittu niiden vaikutuksia rasvaliukoisten vitamiinien imeytymiseen. Kasvistanolien käytöllä ei ole kuitenkaan havaittu olevan vaikutusta veren vitamiinipitoisuuksiin. Tutkimuksissa on havaittu hyvin vähäistä karotenoidipitoisuuksien (esim. beetakarotenoidi, jonka elimistö pystyy muuttamaan A-vitamiiniksi [23]) alenemista, mutta tasot ovat pysyneet kuitenkin suositeltujen viitearvojen sisällä [31]. Karotenoidipitoisuuksien riittävän tason voi varmistaa nauttimalla päivittäin suositusten mukaisen määrän hedelmiä ja vihanneksia. Erinomaisia karotenoidien lähteitä ovat vihreät ja punaiset kasvikset ja hedelmät, esimerkiksi porkkana, tomaatti, mango ja erilaiset kurpitsat [21].

Ketkä hyötyvät kasvistanolia sisältävistä tuotteista?

Kasvistanolia sisältävät tuotteet, kuten Benecol, ovat erinomainen valinta kaikille, joiden on tarpeen seurata kolesteroliarvojaan. Myös henkilöt, joilla on jo todettu sepelvaltimotauti tai tyypin 2 diabetes, voivat hyötyä kasvistanolia sisältävien tuotteiden käytöstä. Kasvistanolia sisältävät tuotteet sopivat myös aikuisille ja lapsille, joilla on familiaalinen hyperkolesterolemia (FH) [8, 16-18].

Henkilöt, jotka käyttävät statiinilääkitystä, voivat myös hyötyä kasvistanolista. Kolesterolilääkitystä käyttävien kannattaakin keskustella Benecol-tuotteiden käytöstä lääkärin kanssa sopivan ratkaisun löytämiseksi. Lue lisää

Tehokkaimman kolesterolia alentavan vaikutuksen saat nauttimalla kasvistanolia sisältäviä tuotteita osana terveellistä ruokavaliota ja elämäntapaa. Pyri esimerkiksi vähentämään kovan rasvan määrää ja lisäämään kasvisten ja hedelmien osuutta ruokavaliossasi. Tutki täältä terveellisiä reseptejä.

Kenelle lisättyä kasvistanolia sisältäviä tuotteita ei suositella?

Tavallinen terveellinen ruokavalio riittää lapsille, eikä Benecol-tuotteita yleisesti suositella alle 5-vuotiaille lapsille, joilla ei ole familiaalista hyperkolesterolemiaa. Kasvistanoliesteriä sisältäviä tuotteita ei suositella myöskään raskaana oleville tai imettäville naisille ilman terveydenhuollon ammattilaisen ohjeistusta.

Voinko käyttää kasvistanolia sisältäviä tuotteita, jos käytän myös kolesterolia alentavaa lääkitystä?

Kyllä voit. Kliiniset tutkimukset ovat osoittaneet, että myös kolesterolia alentavaa lääkitystä käyttävät henkilöt hyötyvät kasvistanolia sisältävistä tuotteista. Yleisimmin määrättyjä kolesterolia alentavia lääkkeitä ovat statiinit, jotka alentavat tehokkaasti LDL-kolesterolia. Tutkimuksissa on osoitettu, että kasvistanolia sisältävien tuotteiden samanaikainen käyttö statiinilääkityksen kanssa on turvallista ja tehokasta. Kasvistanoli alentaa kolesterolia myös statiinilääkitystä jo käyttävillä. Kasvistanolilla saatava lisäteho voi olla jopa suurempi kuin mitä saavutettaisiin statiiniannos kaksinkertaistamalla [8, 9, 11, 24, 25].

Kasvistanolit alentavat kolesterolin imeytymistä eri mekanismilla kuin Ezetrol-lääkitys (Etsetimibi), joten myös näiden kahden yhteiskäytöstä on hyötyä LDL-kolesterolitasojen alentamiseksi [26].

Kolesterolia alentavaa lääkitystä ei kuitenkaan tule korvata Benecol-tuotteilla. Parhaimman kolesterolia alentavan tuloksen saat yhdistämällä lääkehoidon ja kasvistanolia sisältävät tuotteet osaksi terveellistä ruokavaliota ja elämäntapaa. Keskustele lääkärisi kanssa juuri sinun tarpeisiisi sopivan ratkaisun löytämiseksi.

Miten Benecol-tuotteita tulisi käyttää?

Benecol-tuotteita tulisi käyttää päivittäin riittävästi optimaalisen kolesterolia alentavan tehon saavuttamiseksi. Kasvistanolin kolesterolia alentavan mekanismin vuoksi on erityisen tärkeää nauttia Benecol-tuotteet aterian yhteydessä. Voit nauttia päivittäisen kasvistanoliannoksesi kerralla tai jakaa sen useamman aterian yhteydessä nautittavaksi [27]. Tarkista Benecol-tuotteesi sisältämän kasvistanolin määrä joko pakkauksesta tai oheisesta taulukosta [Katso taulukko].

Benecol-tuotteet

Mitä tapahtuu, jos lopetan kasvistanolia sisältävien tuotteiden käytön?

Jos sinulla on todettu korkea kolesteroli ja olet nauttinut suositellun annoksen kasvistanolia päivittäin vähintään kahden viikon ajan, on todennäköistä, että kolesterolitasosi ovat laskeneet.

Satunnaisilla unohduksilla ei ole merkitystä veresi kolesterolitasoihin, mutta jos lopetat kasvistanolia sisältävien tuotteiden käytön kokonaan, kolesterolisi palaa aiemmalle tasolleen muutamassa viikossa [15]. Niinpä kasvistanolia sisältäviä tuotteita tulisi käyttää päivittäin suositellun annoksen mukaisesti, jotta kolesterolia alentava vaikutus säilyy.

Kuinka Benecol-tuotteet sopivat ruokavaliooni?

Benecol-tuotteet ovat helppo tapa alentaa kolesterolia riippumatta muista ruokavalion valinnoista tai elintapatekijöistä. Benecol-tuoteperheeseen kuuluu useita erilaisia tuote- ja makuvaihtoehtoja, joista voit poimia omat suosikkisi päivittäiseen ruokavalioosi. Monesti pienet, pysyvät muutokset antavat kestävämmän ratkaisun kuin suuret, hetkittäiset parannukset.

Löydät kattavat ravitsemustiedot ja ainesosaluettelon jokaisen Benecol-tuotteen pakkauksesta. Pakkausmerkinnöistä löydät myös tiedon tuotteen sisältämän kasvistanolin määrästä. Jogurttijuomat ovat laktoosittomia ja levitteet vähälaktoosisia. Valikoimassa on lisäksi laktoositon ja maidoton Benecol-levite, joka sopii myös vegaaniruokavaliota noudattaville. Benecol-tuotteet ovat helppo ja maistuva tapa alentaa kolesterolia osana monipuolista ja terveellistä ruokavaliota.

Yhdistele eri Benecol-tuotteita saadaksesi päivittäisen kasvistanoliannoksesi juuri sinulle mieluisimmalla tavalla. Voit esimerkiksi nauttia Benecol-jogurttijuoman aamupuuron kanssa tai nokareen Benecol-levitettä lounasperunan lisukkeena tai iltapalaleivän päällä. Benecol-jogurtti on mitä mainioin jälkiruoka ja Benecol-välipalapatukka tarjoaa herkullisen lisän iltapäivän kahvihetkeen.

Benecol-tuotteiden kasvistanolipitoisuudet

BENECOL-TUOTTEET Yksi annos  Kasvistanolia/annos
 Jogurttijuomat Yksi pullo
 Maustamaton – ei lisättyä sokeria, laktoositon 100 g 2 g
Persikka – ei lisättyä sokeria, laktoositon 100 g 2 g
 Mansikka – ei lisättyä sokeria, laktoositon 100 g 2 g
 Mustikka – ei lisättyä sokeria, laktoositon 100 g 2 g
Jogurtit Yksi purkki
 Mustikka & Raparperi 120 g 2 g
Vadelma & Persikka 120 g 2 g
Greek Style -jogurtit ½ purkkia
Maustamaton 225 g 2 g
Mango-passionhedelmä 225 g 1,6 g
 Levitteet 2 tl* *Nauti kolme annosta päivässä
Kevyt, vähälaktoosinen 10 g 0,7 g
Oliivi, vähälaktoosinen 10 g 0,7 g
Maistuva, vähälaktoosinen 10 g 0,7 g
Laktoositon, maidoton 10 g 0,7 g
 Välipalapatukka Yksi patukka
 Kaura-mustikka-karpalo 40 g 1,6 g

Lisätietoa kolesterolista ja sen hallinnasta:

Tiedätkö kolesteroliarvosi?
Kolesteroli – mitä se on?
Kolesterolia alentava ruokavalio
Vinkkimme kolesterolin hallintaan ja terveellisempiin valintoihin

Lähteet:

1. Piironen V., Toivo J., Lampi A. Plant sterols in cereals and cereal products. Cereal Chem 2002; 79 (1): 148-154.
2. Piironen V., Toivo J., Lampi A. Natural sources of dietary plant sterols. J Food Compos Anal 2000; 13 619-624.
3. Main L., Baldeesh R. 4 steps to lower cholesterol. The practical guide to a healthy heart. Vermilion, London 2015.
4. Gylling H., Plat J. ym. Plant sterols and plant stanols in the management of dyslipidaemia and prevention of cardiovascular disease. Atherosclerosis 2014; 232(2):346-360.
5. Gylling H., Miettinen TA. Effects of inhibiting cholesterol absorption and synthesis on cholesterol and lipoprotein metabolism in hypercholesterolaemic non-insulin dependent diabetic men. J Lipid Res 1996; 37: 1776-1785.
6. Gylling H., Radhakrishnan R., Miettinen TA. Reduction of serum cholesterol in postmenopausal women with previous myocardial infarction and cholesterol malabsorption induced by dietary sitostanol ester margarine – Women and dietary sitostanol. Circulation. 1997; 96: 4226–31.
7. Gylling H. ym. Lowering low-density lipoprotein cholesterol concentration with plant stanol esters to reduce the risk of atherosclerotic cardiovascular disease events at a population level: a critical discussion. Nutrients 2020; 12: 2346.
8. Gylling H. ym. Plant sterols and plant stanols in the management of dyslipidemia and prevention of cardiovascular disease. Atherosclerosis 2014; 232(2): 346-360.
9. Scholle ym. The effect of adding plant sterols or stanols to statin therapy in hypercholesterolemic patients: systematic review and meta-analysis. J Am Coll Nutr. 2009; 28 (5): 517-524.
10. Law M. (2000). Plant sterol and stanol margarines and health. British Medical Journal, 320, 861-864.
11. Hallikainen M. ym. Plant stanol esters lower LDL cholesterol level in statin treated subjects with type 1 diabetes by interfering the absorption and synthesis of cholesterol. Atherosclerosis 2011; 2011; 217 (2): 473-478.
12. Musa-Veloso K. ym. A comparison of the LDL-cholesterol lowering efficacy of plant stanols and plant sterols over a continuous dose range: results of a meta-analysis of randomized, placebo controlled trials. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids 2011; 85(1): 7-8.
13. Rosin ym. Optimal use of plant stanol ester in the management of hypercholesterolaemia. Cholesterol 2015; 2015: 706970.
14. Agostoni C. ym. European Food Safety Authority. Scientific opinion on the substantiation of a health claim relating to 3g /day plant stanols as plant stanol esters and lowering blood LDL-cholesterol and reduction risk of (coronary) heart disease pursuant to Article 19 of Regulation (EC) No 1924/2006. EFSA Journal 2012; 10 (5): 2693. Viitattu 05-2020.
15. Miettinen T. ym. Reduction of Serum Cholesterol with Sitostanol-Ester Margarine in a Mildly Hypercholesterolemic Population. N Engl J Med 1995; 333(20): 1308-1312.
16. Catapano ym. ESC/EAS Guidelines for the management of dyslipidaemias. Atherosclerosis 2016; 253: 281-344.
17. Piepoli ym. 2016 European Guidelines on cardiovascular disease prevention in clinical practice. Eur Heart J 2016; 37: 2315-2381.
18. Grundy ym. An international Atherosclerosis Society Position Paper: Global recommendations for the management of dyslipidemia. J Clin Lipidol 2014; 8(1): 29-60.
19. Commission Regulation (EU) No 686/2014 as 20 June 2014 amending Regulations (EC) No 983/2009 and (EU) No 384/2010 as regards the conditions of use of certain health claims related to the lowering effect of plant sterols and plant stanols on blood LDL-cholesterol.
20. Gylling H., Hallikainen M., Nissinen MJ, Miettinen TA. The effect of very high daily plant stanol ester intake on serum lipids, carotenoids and fat soluble vitamins. Clinical Nutrition 2010; 29: 112-118.
21. BDA Stanols and Sterols: Food Fact Sheet. Viitattu 05-2020.
22. Valsta LM ym. Estimation of plant sterol and cholesterol intake in Finland: quality of new values and their effect on intake. Br J Nutr 2004 Oct; 92(4): 671-8.
23. European Commission (2002). General view of the Scientific Committee on Food on the long-term effects of the intake of elevated levels of phytosterols from multiple dietary sources, with particular attention to the effects of beta-carotene. Viitattu 05-2020.
24. Blair SN, Capuzzi DM, Gottlieb SO ym. Incremental reduction of serum total cholesterol and low-density lipoprotein cholesterol with the addition of plant stanol ester-containing spread to statin therapy. Am J Cardiol 2000; 86 (1): 46-52.
25. de Jong A. ym. Effects of long-term plant sterol or plant stanol ester consumption on lipid and lipoprotein metabolism in subjects on statin treatment. Br J Nutr 2008; 100 (5): 937-941.
26. Dyslipidemiat. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Sisätautilääkärien Yhdistys ry:n asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2017 (viitattu 13.10.2020).
27. Plat J., van Onselen E., van Heugten M. ym. Effects on serum lipids, lipoproteins and fat soluble antioxidant concentrations of consumption frequency of margarines and shortenings enriched with plant stanol esters. Eur J Clin Nutr 54, 671–677 (2000).
28. COMMISSION REGULATION (EU) No 432/2012 of 16 May 2012 establishing a list of permitted health claims made on foods, other than those referring to the reduction of disease risk and to children’s development and health. OJ L 136, 25.5.2012, p. 1. Viitattu 05-2020.
29. Schiepers O., de Groot R., van Boxtel M., Jolles J., de Jong A., Lütjohann D., Plat J., Mensink R. Consuming Functional Foods Enriched with Plant Sterol or Stanol Esters for 85 Weeks Does Not Affect Neurocognitive Functioning or Mood in Statin-Treated Hypercholesterolemic Individuals. The Journal of Nutrition, Volume 139, Issue 7, 2009; 1368–1373.
30. Ostlund RE Jr, McGill JB, Zeng C-M, Covey DF, Stearns J, Stenson WF, Spilburg CA. Gastrointestinal absorption and plasma kinetics of soy Delta(5)-phytosterols and phytostanols in humans. Am J Physiol Endocrinol Metab. 2002 Apr;282(4):E911-6.
31. Hallikainen MA, Sarkkinen ES, Uusitupa MIJ. Effects of low-fat stanol ester enriched margarines on concentrations of serum carotenoids in subjects with elevated serum cholesterol concentrations. Eur J Clin Nutr 1999; 53: 966-969.

Haku