Hyppää sisältöön

Kasvistanoli, kolesterolin alentamisen apuri

Kasvistanolin suosio perustuu sen kykyyn alentaa kolesterolia. Tässä artikkelissa keskitymme Benecol-tuotteiden sisältämään kasvistanoliin. Benecol-tuotteet on suunniteltu auttamaan kolesterolin alentamisessa maistuvalla tavalla, osana monipuolista ja terveellistä ruokavaliota. Artikkelin lopussa on kattava lista kasvistanolista tehdyistä tutkimuksista.

Kolesterolia alentaa kasvistanolia saadaan luonnosta

Mitä yhteistä on kasvistanolilla ja kolesterolilla?

Kasvistanolit ovat yhdisteitä, joita on luonnostaan kasvien soluissa. Kasvistanoleita esiintyy luontaisesti pieniä määriä myös kasviperäisissä elintarvikkeissa, kuten täysjyväviljassa, pähkinöissä, siemenissä, palkokasveissa, hedelmissä ja vihanneksissa sekä kasviöljyissä [1, 2]. Niiden rakenne ja tehtävät kasvisoluissa ovat samankaltaiset kuin kolesterolilla on ihmisen elimistössä [3]. Kasvistanolin terveyttä edistävät vaikutukset perustuvatkin juuri niiden rakenteelliseen samankaltaisuuteen kolesterolin kanssa.

Mistä kolesterolia tulee ruoansulatuskanavaan?

Kolesteroli on peräisin kahdesta lähteestä:
1) syömästämme eläinperäisestä ruoasta ja
2) oman kehomme tuottamasta kolesterolista.

Suurin osa kolesterolista on kehomme tuottamaa ja tulee ruoansulatuskanavaan sappinesteen mukana. Keho valmistaa sappinesteen maksassa kolesterolista ja säilöö sen sappirakossa. Sappirakosta sappineste vapautuu ruoansulatuskanavaan ruoan siirtyessä mahalaukusta ohutsuoleen.

Sappihappoja tarvitaan ravinnon rasvojen pilkkomiseen imeytyvään muotoon. Sappihapot, pilkkoutunut rasva ja muut rasvaliukoiset yhdisteet, kuten kolesteroli pakkautuvat pieniksi palleroiksi, joita kutsutaan seosmiselleiksi. Nämä seosmisellit kiinnittyvät ohutsuolen seinämään, jossa suolen pinnan solut vastaanottavat rasvat ja kolesterolin. Tämän jälkeen osa imeytyneistä sappihapoista kierrätetään takaisin maksaan ja loput eritetään ulosteen mukana pois elimistöstä.

Kolesterolia alentava kasvistanoli tulee luonnosta

Tutkittua tehoa – pikaopas kasvistanoliin tieteessä

Mihin kasvistanolin kolesterolia alentava vaikutus perustuu?

Kolesteroli imeytyy ohutsuolesta pienien seosmiselleiksi kutsuttujen palleroiden avulla. Nämä seosmisellit kuljettavat kolesterolin suolen seinämän soluille, josta rasvat ja kolesteroli imeytyvät verenkiertoon. Koska kasvistanolit ovat samankokoisia ja -muotoisia kuin kolesteroli [4], ne pystyvät syrjäyttämään kolesterolin seosmiselleistä. Tällöin kolesteroli ei pysty imeytymään tehokkaasti verenkiertoon, vaan kulkeutuu sen sijaan ulosteen mukana pois elimistöstämme.

Normaalisti noin 50 % kolesterolista imeytyy ruoansulatuskanavasta verenkiertoon, mutta kasvistanolin vaikutuksesta kolesterolin imeytymisteho on vain noin 20 % [5, 6]. Mikä tärkeintä, erityisesti LDL-kolesterolin (ns. huono kolesteroli) määrä veressä laskee, kun taas hyvän HDL-kolesterolin määrä ei muutu. Alentamalla veren LDL-kolesterolitasoa voidaan ehkäistä kolesterolin kertymistä verisuonten seinämiin ja siten pienentää ateroskleroosin eli valtimonkovettumataudin kehittymistä. Kohonnut kolesteroli on sepelvaltimotaudin riskitekijä* [7].

Muita sepelvaltimotaudin riskitekijöitä ovat esim. tupakointi, vähäinen liikunta, liiallinen alkoholinkäyttö, ylipaino, korkea verenpaine, korkeat veren triglyseridiarvot ja tyypin 2 diabetes. Sepelvaltimotaudin kokonaisriskin alentaminen on sitä tärkeämpää, mitä useampi yksittäinen riskitekijä ihmisellä on. Hyvä uutinen on se, että monet riskitekijöistä liittyvät toisiinsa. Tällöin muutoksen tekeminen yhdellä osa-alueella, esim. kolesterolin alentaminen, saa aikaan myönteisiä vaikutuksia myös muihin riskitekijöihin.

Onko kasvistanolin tehosta olemassa tutkimusnäyttöä?

Kasvistanoliesterin päivittäisen käytön kolesterolia alentava teho on osoitettu yli 80 tieteellisessä tutkimuksessa [8-15].

Vakuuttava näyttö kolesterolia alentavasta tehosta on vakiinnuttanut kasvistanoliesterin aseman keskeisissä kansainvälisissä ja kotimaisissa kohonneiden veren rasva-arvojen (dyslipidemioiden) ja valtimotautien ehkäisy- ja hoitosuosituksissa [16-18].

Yli 80 kliinistä tutkimusta on osoittanut, että Benecol-tuotteiden sisältämä kasvistanoliesteri alentaa kolesterolia osana monipuolista ja terveellistä ruokavaliota. EU on myöntänyt kasvistanoliesterille seuraavan terveysväitteen: *Kasvistanoliesteri alentaa kolesterolia. Korkea kolesteroli on sepelvaltimotaudin riskitekijä [14].

Paljonko kasvistanolia tulisi saada, jotta kolesteroliarvot laskevat?

1,5-2,4 g kasvistanolia osana päivittäistä ruokavaliota voi alentaa kolesterolia 2-3 viikossa 7-10 % [19]. Optimaalisen tehon aikaansaamiseksi on tärkeää nauttia kasvistanolia sisältäviä Benecol-tuotteita säännöllisesti päivittäin.

Onko kasvistanolia mahdollista saada riittävästi ravinnosta?

Kasvistanoleita esiintyy luonnostaan kasveissa, kuten täysjyväviljassa, pähkinöissä, siemenissä, palkokasveissa, hedelmissä ja vihanneksissa sekä kasviöljyissä [1, 2]. Kasvistanolien pitoisuus kasveissa on kuitenkin hyvin pieni. Länsimaista ruokavaliota noudattavan henkilön päivittäisen kasvistanolin saannin on arvioitu olevan noin 20-30 mg [22, 23]. Ravinnosta saatavat määrät ovat liian alhaiset kolesterolia alentavan tehon aikaansaamiseksi. Niinpä ainoa keino saada riittävästi kasvistanoleita on nauttia elintarvikkeita, joihin niitä on lisätty riittävä määrä. Benecol-tuotteet, kuten jogurtit, jogurttijuomat ja levitteet, sisältävät sopivan annoksen kasvistanoliesteriä kolesterolia alentavan vaikutuksen aikaansaamiseksi päivittäisessä käytössä.

Kasvistanoliesteri, mitä se on?

Kasvistanolit ovat yhdisteitä, joita on luonnostaan kasvien soluissa.

Raision 90-luvun innovaatio oli yhdistää kasvistanoleita kasviöljyistä peräisin oleviin rasvahappoihin ja tuottaa näin elintarvikkeisiin lisättävissä olevaa kasvistanoliesteriä.

Kasvistanoliesteri on itsessään mauton ainesosa, joka sopii hyvin erilaisiin elintarvikkeisiin, kuten vaikkapa jogurttiin.

Ovatko kasvistanolit turvallisia?

Ehdottomasti ovat! Kasvistanolin päivittäinen käyttö on tutkitusti turvallista, myös pitkäkestoisesti käytettynä [29]. Benecol-tuotteiden sisältämän kasvistanoliesterin teho ja turvallisuus osoitettiin ensimmäisten kolesterolia alentavien ainesosien joukossa. Se on yksi harvoista ainesosista, jolle on myönnetty vahvin mahdollinen terveysväite Euroopassa.

Benecol lanseerattiin kuluttajille jo vuonna 1995. Näiden 25 vuoden aikana miljoonat ihmiset ympäri maailmaa ovat turvallisesti alentaneet kolesterolitasojaan nauttimalla kasvistanolia sisältäviä Benecol-tuotteita.

Onko kasvistanolia sisältävien tuotteiden käytöllä sivuvaikutuksia?

Kasvistanolilla on tehty lukuisia kliinisiä tutkimuksia. Näissä ei ole havaittu minkäänlaisia sivuvaikutuksia. Myös erilliset turvallisuustutkimukset ovat vahvistaneet kasvistanolien turvallisuuden. Kasvistanolit eivät käytännössä imeydy elimistöömme [30], vaan kulkeutuvat sellaisenaan ruoansulatuskanavan läpi. Siksi niillä ei ole muita vaikutuksia kuin kolesterolin imeytymisen estäminen. Veren kolesterolipitoisuus ei myöskään voi laskea liikaa kasvistanolia sisältäviä tuotteita nauttimalla, sillä maksa tuottaa riittävästi kolesterolia elimistön tarpeisiin.

Yhtenä kasvistanolien mahdollisena sivuvaikutuksena on tutkittu niiden vaikutuksia rasvaliukoisten vitamiinien imeytymiseen. Kasvistanolien käytöllä ei ole kuitenkaan havaittu olevan vaikutusta veren vitamiinipitoisuuksiin. Tutkimuksissa on havaittu hyvin vähäistä karotenoidipitoisuuksien (esim. beetakarotenoidi, jonka elimistö pystyy muuttamaan A-vitamiiniksi [23]) alenemista, mutta tasot ovat pysyneet kuitenkin suositeltujen viitearvojen sisällä [31]. Karotenoidipitoisuuksien riittävän tason voi varmistaa nauttimalla päivittäin suositusten mukaisen määrän hedelmiä ja vihanneksia. Erinomaisia karotenoidien lähteitä ovat vihreät ja punaiset kasvikset ja hedelmät, esimerkiksi porkkana, tomaatti, mango ja erilaiset kurpitsat [21].

Ketkä hyötyvät kasvistanolia sisältävistä tuotteista?

Kasvistanolia sisältävät tuotteet, kuten Benecol, ovat erinomainen valinta kaikille, joiden on tarpeen seurata kolesteroliarvojaan. Myös henkilöt, joilla on jo todettu sepelvaltimotauti tai tyypin 2 diabetes, voivat hyötyä kasvistanolia sisältävien tuotteiden käytöstä. Kasvistanolia sisältävät tuotteet sopivat myös aikuisille ja lapsille, joilla on familiaalinen hyperkolesterolemia (FH) [8, 16-18].

Henkilöt, jotka käyttävät statiinilääkitystä, voivat myös hyötyä kasvistanolista. Kolesterolilääkitystä käyttävien kannattaakin keskustella Benecol-tuotteiden käytöstä lääkärin kanssa sopivan ratkaisun löytämiseksi. Lue lisää

Tehokkaimman kolesterolia alentavan vaikutuksen saat nauttimalla kasvistanolia sisältäviä tuotteita osana terveellistä ruokavaliota ja elämäntapaa. Pyri esimerkiksi vähentämään kovan rasvan määrää ja lisäämään kasvisten ja hedelmien osuutta ruokavaliossasi. Tutki täältä terveellisiä reseptejä.

Kenelle lisättyä kasvistanolia sisältäviä tuotteita ei suositella?

Tavallinen terveellinen ruokavalio riittää lapsille, eikä Benecol-tuotteita yleisesti suositella alle 5-vuotiaille lapsille, joilla ei ole familiaalista hyperkolesterolemiaa. Kasvistanoliesteriä sisältäviä tuotteita ei suositella myöskään raskaana oleville tai imettäville naisille ilman terveydenhuollon ammattilaisen ohjeistusta.

Voinko käyttää kasvistanolia sisältäviä tuotteita, jos käytän myös kolesterolia alentavaa lääkitystä?

Kyllä voit. Kliiniset tutkimukset ovat osoittaneet, että myös kolesterolia alentavaa lääkitystä käyttävät henkilöt hyötyvät kasvistanolia sisältävistä tuotteista. Yleisimmin määrättyjä kolesterolia alentavia lääkkeitä ovat statiinit, jotka alentavat tehokkaasti LDL-kolesterolia. Tutkimuksissa on osoitettu, että kasvistanolia sisältävien tuotteiden samanaikainen käyttö statiinilääkityksen kanssa on turvallista ja tehokasta. Kasvistanoli alentaa kolesterolia myös statiinilääkitystä jo käyttävillä. Kasvistanolilla saatava lisäteho voi olla jopa suurempi kuin mitä saavutettaisiin statiiniannos kaksinkertaistamalla [8, 9, 11, 24, 25].

Kasvistanolit alentavat kolesterolin imeytymistä eri mekanismilla kuin Ezetrol-lääkitys (Etsetimibi), joten myös näiden kahden yhteiskäytöstä on hyötyä LDL-kolesterolitasojen alentamiseksi [26].

Kolesterolia alentavaa lääkitystä ei kuitenkaan tule korvata Benecol-tuotteilla. Parhaimman kolesterolia alentavan tuloksen saat yhdistämällä lääkehoidon ja kasvistanolia sisältävät tuotteet osaksi terveellistä ruokavaliota ja elämäntapaa. Keskustele lääkärisi kanssa juuri sinun tarpeisiisi sopivan ratkaisun löytämiseksi.

Miten Benecol-tuotteita tulisi käyttää?

Benecol-tuotteita tulisi käyttää päivittäin riittävästi optimaalisen kolesterolia alentavan tehon saavuttamiseksi. Kasvistanolin kolesterolia alentavan mekanismin vuoksi on erityisen tärkeää nauttia Benecol-tuotteet aterian yhteydessä. Voit nauttia päivittäisen kasvistanoliannoksesi kerralla tai jakaa sen useamman aterian yhteydessä nautittavaksi [27]. Tarkista Benecol-tuotteesi sisältämän kasvistanolin määrä joko pakkauksesta tai oheisesta taulukosta [Katso taulukko].

 

 

Mitä tapahtuu, jos lopetan kasvistanolia sisältävien tuotteiden käytön?

Jos sinulla on todettu korkea kolesteroli ja olet nauttinut suositellun annoksen kasvistanolia päivittäin vähintään kahden viikon ajan, on todennäköistä, että kolesterolitasosi ovat laskeneet.

Satunnaisilla unohduksilla ei ole merkitystä veresi kolesterolitasoihin, mutta jos lopetat kasvistanolia sisältävien tuotteiden käytön kokonaan, kolesterolisi palaa aiemmalle tasolleen muutamassa viikossa [15]. Niinpä kasvistanolia sisältäviä tuotteita tulisi käyttää päivittäin suositellun annoksen mukaisesti, jotta kolesterolia alentava vaikutus säilyy.

Kuinka Benecol-tuotteet sopivat ruokavaliooni?

Benecol-tuotteet ovat helppo tapa alentaa kolesterolia riippumatta muista ruokavalion valinnoista tai elintapatekijöistä. Benecol-tuoteperheeseen kuuluu useita erilaisia tuote- ja makuvaihtoehtoja, joista voit poimia omat suosikkisi päivittäiseen ruokavalioosi. Monesti pienet, pysyvät muutokset antavat kestävämmän ratkaisun kuin suuret, hetkittäiset parannukset.

Löydät kattavat ravitsemustiedot ja ainesosaluettelon jokaisen Benecol-tuotteen pakkauksesta. Pakkausmerkinnöistä löydät myös tiedon tuotteen sisältämän kasvistanolin määrästä. Jogurttijuomat ovat laktoosittomia ja levitteet vähälaktoosisia. Valikoimassa on lisäksi laktoositon ja maidoton Benecol-levite, joka sopii myös vegaaniruokavaliota noudattaville. Benecol-tuotteet ovat helppo ja maistuva tapa alentaa kolesterolia osana monipuolista ja terveellistä ruokavaliota.

Yhdistele eri Benecol-tuotteita saadaksesi päivittäisen kasvistanoliannoksesi juuri sinulle mieluisimmalla tavalla. Voit esimerkiksi nauttia Benecol-jogurttijuoman aamupuuron kanssa tai nokareen Benecol-levitettä lounasperunan lisukkeena tai iltapalaleivän päällä. Benecol-jogurtti taas on mitä mainioin jälkiruoka.

Tutustu Benecol-tuotteisiin

Benecol-tuotteiden kasvistanolipitoisuudet

BENECOL-TUOTTEET Yksi annos  Kasvistanolia/annos
 Jogurttijuomat Yksi pullo
Persikka – ei lisättyä sokeria, laktoositon 100 g 2 g
 Mansikka – ei lisättyä sokeria, laktoositon 100 g 2 g
 Mustikka – ei lisättyä sokeria, laktoositon 100 g 2 g
Jogurtit Yksi purkki
Mansikka 115 g 2 g
Persikka 115 g 2 g
Greek Style -jogurtit ½ purkkia
Maustamaton 225 g 2 g
Mango-passionhedelmä 225 g 1,6 g
 Levitteet 2 tl* *Nauti kolme annosta päivässä
Kevyt, vähälaktoosinen 10 g 0,7 g
Oliivi, vähälaktoosinen 10 g 0,7 g
Maistuva, vähälaktoosinen 10 g 0,7 g
Laktoositon, maidoton 10 g 0,7 g

Lisätietoa kolesterolista ja sen hallinnasta:

Tiedätkö kolesteroliarvosi?
Kolesteroli – mitä se on?
Kolesterolia alentava ruokavalio
Vinkkimme kolesterolin hallintaan ja terveellisempiin valintoihin
Katso kolesterolilaskurin perusteella suosituksia kolesteroliarvojesi parempaan hallintaan

Haku