Kohonnut kolesteroli ja jouluruoka
Joulu on syksyn ja talven odotettu valonpilkahdus. Joulupöytä pursuaa herkuista mutta kolesterolista kannattaa huolehtia myös jouluna. Kokosimme parhaat vinkkimme pitää kiinni sydänystävällisistä valinnoista joulunaikaan.
On ymmärrettävää, että ajatus jouluherkuista voi hiipiä mieleen jo tavallista aikaisemmin.
Herkuilla hemmottelulla on kuitenkin myös varjopuolensa. Tanskalaisessa tutkimuksessa LDL-kolesteroli nousi joulun juhlapyhinä jopa 20% normaalia korkeammaksi [1].
Muutokset ruokavaliossa ja liikuntatottumuksissa näkyvät nopeasti kolesteroliarvoissa – niin hyvässä kuin pahassa. Siksi päivittäisillä elämäntavoilla onkin niin suuri merkitys. Herkut kuuluvat jouluun eikä yksittäisten juhlapäivien herkuttelusta tarvitse kantaa huonoa omaatuntoa. Kokonaisuuden kannalta sillä ei ole suurta merkitystä. Mutta jos voitaikinaleivonnaiset, juustotarjottimet ja suklaakonvehdit soluttautuvat ruokavalioon useiksi viikoiksi ja liikunta jää pidemmälle tauolle, voi sillä olla jo merkittävä vaikutus painoon ja kolesteroliarvoihin.
Noin puolella 30 vuotta täyttäneistä suomalaisista on kohonnut veren LDL-kolesterolipitoisuus [2], joka on keskeinen sepelvaltimotaudin riskitekijä. Siksi on ihan perusteltua myös joulun ja vuodenvaihteen juhlasesongin aikana tehdä muutama pieni valinta kolesteroliarvojen hallitsemiseksi.
Katso kolesterolilaskurin perusteella suosituksia kolesteroliarvojesi parempaan hallintaan
Vinkkejä kolesterolin hallintaan joulun juhlapyhien aikana
1. Vaihda pehmeään
Monet perinteiset jouluherkut sisältävät voita ja kermaa eli runsaasti tyydyttynyttä, kovaa rasvaa, joka nostaa veren kolesteroliarvoja [3]. Usea herkku onnistuu mainiosti, vaikka vaihtaisitkin voin ja kerman pehmeämpään rasvaan. Esimerkiksi joulupulla on yhtä herkullista pullomargariinilla leivottuna ja jouluruokaan saa täyteläisyyttä kaurapohjaisilla, kasviöljyä sisältävillä “kermoilla”.
Lue lisää hyvistä rasvoista.
Jos voi ja kerma kuitenkin kuuluvat erottamattomasti joulun ajan herkkuihisi, pidä näiden ruokien annokset kohtuullisina. Myös juhlapyhien aikana kannattaa hyödyntää kasvistanolia sisältävien Benecol-tuotteiden kolesterolia alentava vaikutus. Levitä joululimpulle Benecol-levitettä tai nauti aterian lopuksi Benecol-jogurttijuoma.
2. Liikunta piristää myös pyhien aikana
Liikunnalla on lukuisia hyödyllisiä terveysvaikutuksia. Se mm. nostaa veren HDL-kolesterolipitoisuutta [3]. HDL-kolesteroli puolestaan auttaa kuljettamaan ylimääräistä kolesterolia verenkierrosta maksaan hajotettavaksi ja sitä kautta pois kehosta. Reippaalla kävelylenkillä ennen joulupöytään astumista on siis muitakin etuja kuin ruokahalun herättäminen.
3. Kohota malja, mutta vain yksi
Aika monella meistä juhlapäiviin kuuluvat juhlajuomat. Alkoholipitoisten juomien käyttömääriä kannattaa kuitenkin tarkkailla, sillä myös alkoholi vaikuttaa haitallisesti veren rasva-arvoihin [3].
Tänä jouluna voisi vaikka ottaa haasteeksi alkoholittomien oluiden ja viinien testauksen. Alkoholittomien juomien valikoima on viime aikoina kasvanut ilahduttavasti, mikä antaa lisää mahdollisuuksia vähentää alkoholin kokonaiskulutusta myös joulun aikana, herkuttelusta ja mausta tinkimättä.
4. Vihreä on joulun väri myös ruokalautasella
Joulupöydässä voi panostaa myös juhlaviin salaatteihin. Tarjoiletpa kasviksia missä muodossa tahansa keventävät ne mukavasti joulun usein rasvaisia ja suolaisia herkkuja. Värikkäät kasvikset ovat myös maukas tapa pitää muiden ruokien määrä kohtuullisena. Kasvikset sisältävät monia hyödyllisiä ravintoaineita, kuten liukoista kuitua, joka vaikuttaa edullisesti veren kolesteroliarvoihin [3].
5. Mieti määrää
Tänä vuonna moni viettää joulua normaalia pienemmällä porukalla. Huomioi tämä myös ruuan määrässä. Muutaman pyhäpäivän aikana ei loppujen lopuksi kovin suuria määriä ehdi syömään ja täydennystä pystyy tarvittaessa hankkimaan joulunpyhienkin aikana. Ylimitoitetut ruokamäärät johtavat helposti turhaan ”pakkosyömiseen” joulunpyhien jälkeen.
Benecol toivottaa lämpöistä ja rentouttavaa joulua! ♥
Lähteet:
1) Post-Christmas cholesterol level spike, 2019. University of Copenhagen.
2) FinTerveys 2017 -tutkimus
3) Dyslipidemiat Käypä hoito -suositus, 2020.