Korkea kolesteroli ikääntyneillä
Kolesteroliarvoihin on syytä kiinnittää huomiota myös vanhemmalla iällä. Kohonnut LDL-kolesteroli on selkeä sydän- ja verisuonitautien riskitekijä, jonka alentamisesta hyötyvät myös yli 65-vuotiaat. Pienillä, helposti toteutettavilla ruokavaliomuutoksilla voi olla merkittävä positiivinen vaikutus kolesteroliarvoihin. Lääkehoidon tarvetta arvioidaan aina yksilöllisesti kokonaistilanne huomioiden, mutta terveellinen ruokavalio vaikuttaa edullisesti niin sydämen kuin koko kehon hyvinvointiin kaiken ikäisillä.
Koskaan ei ole liian myöhäistä
Kolesteroli on elimistölle välttämätön. Sitä tarvitaan esimerkiksi tiettyjen hormonien ja D-vitamiinin valmistamiseen, mutta liialliset määrät voivat lisätä sydän- ja verisuonitautien riskiä. Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan kolmannes sepelvaltimotaudeista johtuu yksinomaan korkeasta kolesterolista.
Sepelvaltimotauti on suurin sydän- ja verisuonisairauskuolemien aiheuttaja. Sepelvaltimotautiin liittyy useita riskitekijöitä. Osaan näistä voidaan vaikuttaa, kuten epäterveelliseen ruokavalioon ja vähäiseen liikunnan määrään, kun taas esim. geneettisiin tekijöihin ja ikääntymiseen emme pysty vaikuttamaan. Onneksi jopa 80 prosenttia ennenaikaisista sydän- ja aivoinfarkteista on ehkäistävissä vaikuttamalla muokattavissa oleviin riskitekijöihin. LDL-kolesterolin lasku myöhemmälläkin iällä voi auttaa vähentämään riskiäsi sairastua sydän- tai verisuonitautiin.
Näihin riskitekijöihin ei voida vaikuttaa
- Korkea ikä
- Miessukupuoli
- Geneettiset tekijät
Näihin riskitekijöihin voidaan vaikuttaa
- Tupakointi
- Epäterveellinen ruokavalio
- Liikunnan puute
- Kohonnut veren kolesteroli
Miksi kolesterolitasot nousevat ikääntyessä?
Ikääntyessä kolesterolitasojen nousuun vaikuttavat monet tekijät:
- Ruokavalio ja elämäntavat: Pitkään jatkuneet epäterveelliset ruokailutottumukset ja vähäinen liikunta voivat lisätä kolesterolikertymiä.
- Perussairaudet: Lihavuus, metabolinen oireyhtymä ja tyypin 2 diabetes voivat nostaa kolesterolitasoja.
- Naisilla vaihdevuosiin liittyvät hormoniaineenvaihdunnan muutokset saattavat nostaa kolesteroliarvoja.
Kolesterolin hallinta ikääntyneillä
Terveellinen ruokavalio edistää valtimoterveyttä. Perusperiaatteet ovat yksinkertaiset:
- Syö monipuolisesti
- Kiinnitä huomiota rasvan laatuun. Vähän kovaa rasvaa eli voita, maidon ja lihan rasvaa. Kohtuudella pehmeää rasvaa esimerkiksi rypsi- ja oliiviöljyä, pehmeää kasvimargariinia, pähkinöitä.
- Syö riittävästi kuituja (kasvikset, marjat, hedelmät, täysjyvätuotteet)
- Syö säännöllisesti kalaa (2-3 kertaa viikossa)
- Elintarvikkeiden pakkausmerkinnöistä löytyvä Sydänmerkki auttaa tekemään terveyden kannalta parempia valintoja.
- Lisänä voidaan käyttää elintarvikkeita, jotka sisältävät kolesterolia alentavaa kasvistanolia.