Hyppää sisältöön

Voiko korkean kolesterolin periä? Familiaalinen hyperkolesterolemia (FH)

Mikä on familiaalinen hyperkolesterolemia?

Arviolta noin yhdellä 200:sta suomalaisesta on perinnöllinen sairaus nimeltä familiaalinen hyperkolesterolemia (FH), joka johtaa poikkeuksellisen korkeaan kolesterolipitoisuuteen [1]. Sen aiheuttaa epänormaali geeni, joka estää LDL-kolesterolin poistumisen verestä niin tehokkaasti kuin pitäisi.

Tämä tarkoittaa, että kenellä tahansa, jolla on FH, voi olla epätavallisen korkea veren kokonaiskolesterolipitoisuus, yleensä välillä 8 – 15 mmol/l. Näin ollen heillä on suurempi riski sairastua sydän- ja verenkiertosairauksiin jo varhaisessa iässä, ellei tilaa hoideta.

Voiko familiaalinen hyperkolesterolemia ja korkea kolesteroli olla perinnöllisiä?

Koska FH on geneettinen sairaus, siirtyy se vanhemmalta lapselle.

Taudin merkkejä tai oireita on usein vähän, minkä vuoksi kaikkien läheisten sukulaisten, mukaan lukien lasten, tulisi mitata veren kolesterolipitoisuus, jos jollakin perheenjäsenellä on todettu tämä sairaus.

Familiaalisen hyperkolesterolemian hoito

Vaikka terveellisen ruokavalion syöminen on tärkeää, se ei todennäköisesti yksinään alenna kolesterolia FH-potilailla – useimpien ihmisten on myös käytettävä kolesterolia alentavia lääkkeitä. Yleislääkärisi antaa neuvoja ja voi ohjata sinut tarvittaessa erikoislääkärille.

 

Lue lisää keinoista alentaa kolesterolia ruokavalion avulla:

vinkkejä kolesterolia alentavaan ruokavalioon
Reseptejä, jotka ovat herkkua myös sydämelle
Sydänystävällisiä ruokavalintoja

Myös kasvistanolia sisältävistä tuotteista on apua kolesterolin alentamisessa. Lue lisää kasvistanoliesteristä täältä tai tutustu Benecol-tuoteperheeseen.

Haku