Hyppää sisältöön

Havahtuminen sai testaamaan kolesterolin – Maaritin tarina

Korkean kolesterolin diagnoosin saanut Maarit kannustaa sydänterveellisiin elämäntapoihin korostaen liikunnan ja terveellisemmän ruokavalion merkitystä. Lue Maaritin tarina ja vinkit kolesteroliystävällisempään ruokavalioon.

Espoolaisella Sopusointuja-blogin kirjoittajalla Maarit Veromaalla oli jo ollut pitkään tiedossa vanhempiensa kautta sukurasite korkeaan kolesteroliin, minkä vuoksi hänen veriarvojaan ja kolesteroliaan seurattiin säännöllisesti työterveyshuollossa. Näihin aikoihin Maarit sai ravintotottumuksiaan muuttamalla laskettua oman kolesterolipitoisuutensa 6,3:sta 5,3:een. Esimerkiksi jo lapsuudesta asti tärkeä leivänpäällinen, eli meetvursti, sai tässä kohtaa jäädä pois ruokatottumuksista juuston lisäksi.

Jäätyään pois työelämästä Maaritin säännöllinen kontakti työterveyteen katkesi ja verikokeisiin oli kuin huomaamatta tullut pitkä tauko. Hiljalleen myös huoli omasta tilanteesta kasvoi, ja Maarit päätti ottaa laajan verenkuvan tilanteen selvittämiseksi. ”Tuli tunne, että pitää keksiä jotain, kun en ole enää työterveyshuollon parissa. Tuohon aikaan terveydenhuollossa alkoi muutenkin yleistymään naisille suunnatut niin sanotut terveyspaketit, joten päätin ottaa sellaisen”, hän täsmentää.

Tämä kannatti, sillä verikokeen tulokset osoittivat, että hänen kokonaiskolesterolinsa oli jälleen kohonnut ollen nyt 7,5 mmol/l.

 Lue myös: Mitä kolesterolimittauksen tulokset tarkoittavat?

Kohti terveellisempää ruokavaliota kolmella avainsanalla

Tietoisena kohonneista kolesteroliarvoistaan Maarit lähti jälleen terävöittämään ruokavaliotaan. Maarit kertoo kiteyttäneensä oman muutospolkunsa yksinkertaisesti kolmeen sanaan: luovu, vaihda, lisää. Kovaa rasvaa sisältävien margariinien ja juuston käyttäminen leivän päällä loppui. Niiden sijaan hän on kokeillut esimerkiksi hummusta ja kolesterolia alentavia levitteitä, kuten Benecol-levitettä*. Suklaan syömisestä hän luopui lähes kokonaan. Vaihdettujen elintarvikkeiden osalta kevytmaito vaihtui kauramaitoon ja punaisen lihan lautasella korvasi yhä useammin kala tai kana. Myös ruuanlaitossa käytetyn oliiviöljyn Maarit päätti korvata rypsiöljyllä. Lisättyjen asioiden listaan kuuluivat kasvikset, erilaiset siemenet ja marjat. Kasvisten käyttöön hän kertoo keksineensä oivallisen tavan: Mietin usein mitä kasviksia laitan ja miten, ja sen jälkeen vasta suunnittelen proteiinit, kuten kalan, kanan ja muut lisukkeet, kuten perunan, riisin ja pastan”, Maarit kertoo.

Muutoksen käynnistäjäksi Maarit mainitsee erään selkeästi kirjoitetun artikkelin, joka sai hänet jälleen aktivoitumaan ja ymmärtämään ruokavalion merkityksen. Artikkeli käsitteli kolesterolia, ja siinä kerrottiin mm. tietyistä raaka-aineista, jotka eivät pelkästään pidä kolesterolipitoisuutta kurissa, vaan myös laskevat sitä. ”Artikkelia lukiessa jokin todella kolahti kohdilleen, joten päätin jälleen kerran lähteä päättäväisesti muuttamaan omia ravintotottumuksiani”, Maarit muistelee.

Hiljalleen uudet muutokset ruokavaliossa näkyivät myös tuloksissa ja Maaritin kokonaiskolesteroli laski hieman yli 6:een. Ilahduttavaa oli, että samaan aikaan hyvän kolesterolin (HDL) määrä oli pysynyt lähes ennallaan ja vastaavasti huono kolesteroli laskenut jonkin verran. Hän tiedostaa, että matkaa ihannearvoon eli 5:een on vielä jonkin verran, mutta suhtautuu asiaan maltillisesti: ”Suosituskokonaisarvo on 5, joten siihen on vielä matkaa – voi toki olla, että tämä on itselläni geneettinen ominaisuus, enkä saakaan sitä laskemaan noin alas, mutta olen jo erittäin tyytyväinen tähän saavutukseen. Ikäkin vaikuttaa todennäköisesti siihen, ettei arvoa ehkä saa enää kovin helposti riittävän alas.”

Maaritin evästyksiä pysyvään muutokseen

Uuden terveellisemmän elämän sekä kolesteroliystävällisen ruokavalion aloittaminen ja etenkin uusien tapojen ylläpitäminen voivat tuottaa monille haasteita. Maaritilla on mielessään monia hyviä ajatuksia ja vinkkejä, joiden avulla pysyvä muutos voi olla entistä helpommin saavutettavissa. Ensin on oivallettava ja sisäistettävä uudenlainen ajatusmaailma: ”Olen sisäistänyt sen, että vuosien karttuessa itsestä on vain pakko pitää huolta sekä liikkumalla että terveillä ruokavalinnoilla. Aktiivinen puuhastelu kotona ja mökillä sekä säännölliset pitkät lenkit ovat olleet elintärkeitä itselleni.”

Keskeistä aloittamisessa on Maaritin mukaan myös itsensä arvostaminen: ”Kaikkeen ei toki voi vaikuttaa, mutta niin moneen voi. Ja rakastaa itseään niin paljon, että tekee sen hyvissä ajoin.” Avainasemassa ja tukipilarina muutoksen tiellä on ollut se, että Maaritin aviomies on ollut alusta lähtien muutoksessa mukana. Kun terveellisempi elämäntapa ja ruokavalio on ollut yhteinen päätös ja tahtotila, sen toteuttaminen on ollut monin verroin helpompaa.

Maarit haluaa myös korostaa, että omaa terveyttään voi parantaa ja ylläpitää lopulta melko yksinkertaisilla keinoilla – syömällä terveellisemmin ja huolehtimalla kunnostaan. ”Tämä ruokavalio ei ole mitään tähtitiedettä eikä laihdutuskuuri, vaan helposti noudatettavissa oleva elämäntapa”, Maarit toteaa. Esimerkkinä arkisista valinnoista hän mainitsee ruokien suunnittelun etukäteen sekä ostoslistojen tekemisen niiden mukaisesti. Tämä on helpottanut arjessa todella paljon ja auttanut välttämään myös hutiostoja näläntunteessa.

Entä tottuuko uuteen elämäntapaan ja siihen, että makuelämykset muuttavat muotoaan? ”Keveyteen tottuu, maailma on täynnä ihania mausteita. Vaatii, että tekee sen päätöksen. Omakohtainen kokemus, kun on tullut pysyvä tapa elää, niin se tuo tuloksia”, Maarit neuvoo. Hän pitää myös tietynlaista armollisuutta itseään kohtaan tärkeänä. Liian tiukkaan dieettiin ei kannata lähteä, vaan antaa itselleen vapauksia myös nautiskella silloin tällöin. ”En ole mitenkään tiukkapipoinen – kun tekee mieli, syön vaikka pizzaa. Tämä on kultainen keskitie, silloin pienillä sivuhypyillä ei ole merkitystä. Lempeä ote on toiminut tähän mennessä hyvin”.

Maaritin resepti kolesteroliystävällisempään ruokavalioon

  1. Lisää siementen (auringonkukka, kurpitsa, seesam, rouhittu pellavansiemen ja chia) ja pähkinöiden päivittäistä määrää. Syö niitä esimerkiksi rasvattoman luonnonjogurtin seassa.
  2. Syö marjoja päivittäin 1 dl:n verran – esim. jogurtin seassa
  3. Lisää kalan ja kanan määrää huomattavasti ja punaisen lihan tilalle.
  4. Käytä leivän päällä myös avokadoa, kauratuotteita sekä kasviksia; juustoa vain satunnaisesti ja silloinkin hyvällä omallatunnolla.
  5. Käytä mieluummin kasvipohjaisia ja kolesterolia alentavia levitteitä
  6. Vähennä suklaan syöntiä.
  7. Korvaa kahvimaito kauramaidolla.
  8. Mausta ruokaa aina kuin mahdollista. Jos reseptiin sopii, käytä sitruunaa ja yrttejä, joilla saa hyvän ja raikkaan maun ruokaan.
  9. Vältä fetaa, kermaa, crème fraichea ja muita rasvaisia vaihtoehtoja ruoanlaitossa. Käytä niitä vain satunnaisesti.

 

Benecol-tuotteiden avulla voit alentaa kolesteroliasi jo 2-3 viikossa

  • Nauttimalla Benecol-tuotteita osana päivittäistä ruokavaliotasi voit alentaa kolesteroliasi 7-10% kolmessa viikossa, kasvistanolien ansiosta.**
  • Benecol-tuotteet alentavat kolesterolia kasvistanolin* voimalla. Tuoteperheeseen kuuluvat mm. jogurttijuomat, jogurtit ja levitteet.
  • Tehokkuus ja turvallisuus on osoitettu yli 80 kliinisessä tutkimuksessa
Tutustu Benecol-tuotteisiin

*) Kasvistanoliesteri alentaa kolesterolia. Korkea kolesteroli on sepelvaltimotaudin riskitekijä. **Kun käytät 1,5-2,4g kasvistanolia päivittäin osana terveellistä ruokavaliota. 

 

Lue lisää:

Kasvistanoli – Mitä se on ja kuinka se alentaa kolesterolia?

Korkea kolesteroli nuorella – Pekan tarina

Kolesterolia alentava ruokavalio

Haku