Miksi 1/2 kg kasviksia ja hedelmiä päivässä?
Kasvikset ja hedelmät antavat muutakin kuin väri-iloa lautasellesi. Tiedätkö, miksi niitä pitäisi syödä runsaasti?
Kun syöt runsaasti erilaisia kasviksia, vihanneksia, hedelmiä ja marjoja, teet palveluksen terveydellesi ja hyvinvoinnillesi. Kasviksissa ja hedelmissä on vähän energiaa ja paljon makua. Ne sisältävät runsaasti tärkeitä vitamiineja, kivennäisaineita, kuitua ja ns. fytokemikaaleja – kasveissa luontaisesti esiintyviä yhdisteitä, jotka ovat elintärkeitä terveydellemme.
Ruokavalioosi sisältyvä, vaihteleva valikoima kasviksia ja hedelmiä auttaa pitämään painon terveellisissä lukemissa ja vatsan virkeänä.
Täytä siis lautasesi kukkuroilleen näitä ”luontoäidin puolustusvoimia” ja nauti niiden herkullisista hyödyistä.
Paljonko on yksi annos?
Annokseen lasketaan kaikki kasvikset, marjat ja hedelmät: niin tuoreet, pakastetut, tölkitetyt kuin kuivatut lasketaan mukaan – myös ne, jotka on lisätty lämpimään ruokaan, kuten bolognese-kastikkeeseen, lasagneen tai curryyn. Perunat tekevät poikkeuksen, sillä ne luokitellaan täysjyväviljalisäkkeiden kanssa samaan ryhmään.
Annos tarkoittaa yhtä keskikokoista hedelmää, 1 dl marjoja tai 1,5 dl salaattia tai raastetta. Pavut, linssit ja herneet sisältävät muista kasviksista poiketen paljon proteiinia. Niitä voidaan käyttää ruokavaliossa proteiinin lähteenä. Noin 1 dl papuja, linssejä tai herneitä on sopiva määrä yhdellä aterialla.
Mitä tahansa valitsetkin, koeta kerätä kasviksista, marjoista ja hedelmistä kaikki sateenkaaren värit saadaksesi erilaisia ravintoaineita.
Esimerkkejä yhdestä annoksesta kasviksia
- 1 omena, banaani, päärynä, appelsiini, persikka tai nektariini
- 2 luumua, satsumaa tai kiiviä
- 3 tuoretta tai kuivattua aprikoosia
- 1 iso pala melonia tai tuoretta ananasta
- ½ greippi tai avokado
- 1 dl mansikoita, vadelmia tai mustikoita
- 3 kukkurallista ruokalusikallista vihanneksia, papuja tai palkokasveja
- 1,5 dl salaattia
- 1 tomaatti tai 7 kirsikkatomaattia